Fuld ekspropriering af minkbranchen kan tage op til to år

I Erhvervsministeriet forbereder man sig på, at man muligvis først i slutningen af 2022 er færdig med vurdering og udbetaling af erstatning for alle minkfarme i landet.

Det bliver en svær og tidskrævende opgave, når en taksationskommission i den kommende tid skal vurdere omkring 1.000 minkfarme.

Det skal kommissionen for at kunne fastsætte, hvor meget den enkelte minkavler skal have i erstatning af staten.

Først og fremmest skal der nedsættes kommissioner, og det håber man, er sket til maj, lød det på en teknisk gennemgang af minkaftalen i Erhvervsministeriet tirsdag.

Herefter håber man, at de første udbetalinger sker i løbet af første halvdel af 2021.

Derudover forventer embedsmændene i ministeriet, at man nok først er færdig med at vurdere og udbetale erstatninger til minkavlerne i løbet af 2022, sandsynligvis sidst på året.

der kommer aconto-ordning

Fordi det kan gå lang tid, er det aftalt, at man vil gå i gang med at arbejde på en acontoudbetaling ud fra en standardberegning.

Hvor stor den acontobetaling bliver, er stadig uvist.

Fra Erhvervsministeriet lyder det, at man er meget opmærksomme på ikke at få udbetalt for meget, men at der er brug for at blive sendt penge ud til de nødlidende minkavlere.

Men der kommer en aconto-ordning, det er sikkert, lyder det fra ministeriet.

På den tekniske gennemgang blev det desuden oplyst, at minkaftalen tirsdag bliver sendt til EU-Kommissionen til godkendelse. 

tempobonus på vej

Til gengæld fremgår det af minkaftalen, at forudbetalingerne for tempobonus og skind er på vej til avlerne.

For tempobonus drejer det sig om op til 420 mio. kr., som minkavlerne har til gode.

Fødevarestyrelsen forventer at kunne gå i gang med forudbetaling i februar.

 

Se med på Landbrugsmediernes virtuelle konference Agroweb.dk onsdag kl. 15. Her vil et panel bestående af Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur, Per Ørts Vinstrup, direktør i Jyske Bank, og Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer gøre os klogere på minkaftalen. 

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle