Fynsk tomatkonge vil være Europas største cannabisproducent

Fynske Mads Pedersen, der ejer tomatimperiet Alfred Pedersen & Søn ved Bellinge på Fyn, satser nu på at producere cannabis til en samlet værdi af 1,5 mia. kr. om året.

Sammen med et canadisk selskab udvider Mads Pedersen fra Alfred Pedersen & Søn ved Fyn nu hans velkendte tomatproduktion, så han fremover også skal producere cannabis til hele Europa.

Det sker efter overgangen til 2018, hvor det blev muligt for danske virksomheder at dyrke cannabis til medicinsk brug.

Mads Pedersen, der står bag mærket "Katrine og Alfreds Tomater", har indgået en samarbejdsaftale med canadiske Aurora, der er verdens næststørste producent af cannabis til medicinsk brug.

Aftalen vil i sidste ende gøre gartneriet til Europas største producent af cannabis, når de nye produktionsfacaliteter er etableret i 2019, og de endelige planer er ført ud i livet.

"Vi er naturligvis stolte af, at vi har indgået partnerskab med verdens mest dynamiske cannabisvirksomhed. Det har været helt afgørende for vores valg af samarbejdspartner, at vi til hver en tid kan garantere kvaliteten og troværdigheden i vores produkter. Samtidig har vi i Aurora en partner, som kan hjælpe med at bygge Europas førende cannabisvirksomhed og indfri potentialet i vores licens," siger Mads Pedersen, der er administrerende direktør og ejer af Alfred Pedersen & Søn.

Sikkerheden er i top

Til Finans fortæller Mads Pedersen, at den nye produktion også vil være en bekostelig investering for den familieejede virksomhed.

"Der bliver tale om en investering på omkring 250 mio. kr., hvoraf jeg skyder halvdelen ind. Vi kalkulerer med at kunne nå op på en omsætning på 1,5 mia. kr. ved - udover salg på hjemmemarkedet - at opbygge en betydelig eksport til resten af Europa", siger Mads Pedersen til Finans.

Indtil de egne facaliteteter står klar, vil hampplanterne blive dyrket i midlertidige faciliteter, hvor sikkerheden vil være i top. Og ifølge Mads Pedersen, er der store ligheder mellem at dyrke tomat og hamp, herunder planternes natur og styringen af klimaet i drivhuset.

"Derfor kan vi bygge på de ting, vi ved i forvejen, og kombinere det med den viden, som vores canadiske partnere har, ikke mindst om den farmaceutiske del. Dermed undgår vi en masse begynderfejl og kan lave det rigtige produkt fra dag ét", siger han.

Selv om der er gode erfaringer med brugen af cannabis til blandt andet smertelindring, er den videnskabelige dokumentation fortsat begrænset. Derfor er det endnu uvist, i hvor høj grad cannabisprodukter kan få de nødvendige godkendelser til medicinsk brug.

Den detaljer bekymrer dog ikke den fynske gartneridirektør.

"I alle andre lande og områder, hvor man har tilladt medicinsk cannabis, er det blevet en succes. Der er i hvert fald ikke noget, der er rullet tilbage, så vi er meget optimistiske, hvad det angår", siger han.

Stor interesse for cannabis

Forventningen er, at cannabisproduktionen, der placeres omkring Odense, vil skabe mellem 50 og 150 nye job. Og ifølge en fondsbørsmeddelelse fra Aurora er forventningen, at produktionen kan nå op på mere end 120 ton om året.

Alfred Pedersen & Søn er dog langtfra den eneste gartnerivirksomhed, der har fået øjnene op for potentialet i cannabisproduktion. I alt 15 danske firmaer og enkeltpersoner har søgt om tilladelse til at starte en produktion under den nye forsøgsordning.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle