Fyraftensøl og fællesspisning styrker sammenholdet i marken

I høsttiden er det vigtigt med god mad til høstfolket. Det mener de i hvert fald på både Mosegården og Wilhelmsminde, hvor høstfolket samles om aftensmaden.

Når Marianne Petersen kører ud med aftensmad til folkene i marken, bliver hun drillet med, at dér kommer "Mariannes diner transportable".

"Vi samles altid til aftensmad. Så pakker jeg bilen og bringer varm mad ud i marken. Jeg spiser også selv med derude", siger Marianne Petersen, gift med Ole Petersen, der ejer Mosegården ved Aabenraa.

På Mosegården er det ikke kun maden, der er vigtig.

"Nogen gange prøver vi at finde et sted med en god udsigt. Selvom de ikke har tid til at sidde ret længe, er det rart for dem lige at få standset mejetærskeren og få lidt ro", fortæller Marianne Petersen.

På Wilhelmsminde, cirka 200 km nord for Mosegården, har de samme høsttradition.

"Det er nogle enormt lange dage, landmændene har i høsten. Det der med, at de kommer ud af maskinen, får strukket benene, får snakket med hinanden og får noget at spise, er enormt vigtigt. Vi tror også, at risikoen for fejl og skader bliver lidt mindre, når de får den pause", fortæller Lone Funder, gift med Søren Peter Funder, der ejer Wilhelmsminde ved Hobro. 

Her handler det i  høj grad om fællesskab og at sørge for, at alle har det godt.

"Vi prioriterer det mest for fællesskabets skyld - følelesen af at det er noget vi er sammen om. Og så er det vigtigt, at de får den her pause og får noget at spise", siger Lone Funder. 

På det indsendte billede kan man se, at de brugte en halmballe som spisebord - stole bruger de ikke.

"De står op - de sidder nok ned, så de kan godt stå op at spise", siger Lone Funder. 

Slagteri ramt af brand på værst tænkelig tid - DC-top roser jætteindsats 14. december · 10:52

På  begge gårde er samtaleemnerne de samme i spisepausen.

"Hvordan er udbyttet? Hvordan er vejrudsigten? - Det er et emne hver eneste gang. Den er meget vigtig, og den bliver altid opdateret i spisepausen", siger Marianne Petersen. 

Fyraftensøl og natmad

Ud over aftensmad får høstfolkene på Mosegården også lidt natmad for at kunne klare de sidste timer inden fyraften.

"Hvis de skal køre længe om aftenen, plejer jeg at komme ud ved sengetid med lidt mad til dem, så de kan holde de næste timer ud . De får lige lidt mere brændstof på", siger Marianne Petersen. 

Hvis ikke høstfolkene er for trætte, bliver dagen ofte rundet af i fællesskab på Wilhelmsminde.

"De kan godt lide at slutte dagen af med at drikke en øl ude i værkstedet eller komme ind og få en kop kaffe og et stykke kage. Vi er nok nogle hyggetrolde. Vi kan godt lide at være sammen om tingene og runde af i fællesskab, hvor vi lige kan se hinanden i øjnene og se, om alle er okay - selvom vi er trætte", fortæller Lone Funder.

Marianne Petersen og Lone Funder deltager begge i Skyd høsten bedst. Her kan de både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Alle afgrøder er blevet høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu