Gårdbod-ejere måtte installere kameraovervågning

Lammefjordens Spisekammer ved Fårevejle består ofte af høflig selvbetjening i postkassen. "Svindet har altid været et problem," siger parret bag.

Lige ved hovedvejen i Fårevejle ligger der et gammelt fyrerum, som i dag er en gårdbutik.

John Nielsen og Karin Linderoth Nielsen har haft Lammefjordens Spisekammer i snart 10 år. De startede med den forreste halvdel af lokalerne, og I dag bruger de hele rummet - plus en delikatessehylde på bagsiden.

Grøntsagerne kommer enten fra deres egne marker eller fra lokale landmænd. De sælger de grøntsager, der nu er i sæson og tilgængelige i øjeblikket.

Betaling foregår over Mobilepay, eller ved at putte kontanter i postkassen - og ifølge John Nielsen er svind altid et problem, når man driver butik ud af postkassen.

Video i forretningen

"Jeg tror altid, det er aktuelt, når der er boder ved gader og stræder," siger John Nielsen.

"Man taler om det, når boderne er ude om sommeren, og så forsvinder samtalen igen, når boderne går væk. Vi har måske bare problemet hele året."

I dag er der videoovervågning i forretningen. Det er en nødvændighed, siger Karin Linderoth Nielsen.

"Det er jo ærgelige penge at bruge på videoovervågning, men det er utopi at tro, ingen stjæler. Vi er også rimeligt konsekvente med, at vi politianmelder folk - vi har registreringsnummeret, så politiet kan lige banke på og sige goddag."

Til gengæld kan kameraerne også bruges til det gode.

"Vi kan tit se, hvis nogen har glemt en pung, en taske eller en kryk. Så får vi politiet til at ringe til dem, og så kommer de og henter dem," siger Karin Linderoth Nielsen.

Tro på sine medmennesker

Karin Linderoth Nielsen mener dog, at idéen om postkassebetaling vil bestå. Det skal den.

"Jeg er nødt til at tro på, at det kan lade sig gøre. Ellers har vi spillet fallit som forretning," siger Karin Linderoth Nielsen.

"Vi får tit besøg af nogle russere på studietur, og de griner nærmest, når de ser det. De fortælller, at i Rusland ville alle grøntsagerne og kasserne være væk inden for en time."

Til gengæld oplever de også, at tyveri nogen gange kan blive utroligt småligt.

"Vi er nede i at tage folk i at flytte nogle ærter fra naboposen over i deres egen, så de får lidt flere med hjem. Det er altså små sko at gå i," siger John Nielsen.

"Og det er også tyveri," afslutter Karin Linderoth Nielsen.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer.

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

http://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/jagten_logo_mindre_2.jpg?itok=MEzltrHI

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle