Gældfri farm: Startede i en lille garage

Etablering med små skridt betyder, at Mai Ejlskov i dag har en farm helt uden gæld.

At det ikke behøver at koste gæld til bank og realkredit for at blive landmand på fuldtid, er Mai Ejlskov et godt eksempel på.

Efter en forsigtig start med 12 chinchillaer i sin garage for ti år siden er hun i dag Danmarks næststørste chinchillaavler med 1.400 hunner på stald. Samtidig er hun en af de få avlere, der kan leve af passe de bløde pelsdyr.

Efter hun i fem år havde suget til sig fra andre avlere og for alvor lært at passe dyrene, besluttede hun at satse stort.

»Der er ikke rigtig nogle konsulenter eller dyrlæger, der har speciale i chinchilla. Men jeg var heldig, at en af landets største avlere, Henning Højgaard, kun boede fem km fra mig. Ham lærte jeg meget af, og da han holdt op som avler, købte jeg 350 af hans bedste avlshunner, og pludselig havde jeg mere end fordoblet til 600«, fortæller Mai Ejlskov.

Siden har hun stille og roligt øget til de 1.400 hunner og 140 hanner, hun har i dag.

»Det har været et langt træk at nå hertil. I ti år har jeg skubbet alle mine lommepenge ind i farmen, og det er først i de seneste 2-3 år, jeg har arbejdet fuldtid på farmen og udbetalt løn til mig selv«, siger Mai Ejlskov.

Hun understreger, at det ikke er nogen guldgrube at avle chinchilla for tiden. Men hun er optimist omkring fremtiden, fordi der for få år siden var gode penge i at avle chinchilla, og hun helt bestemt tror, at der kommer gode år igen.

Kun en lille kassekredit

»Jeg gætter på, at jeg nok får Danmarks laveste direktørløn lige nu. Til gengæld har jeg har en rigtig god mavefornemmelse hver eneste dag. For bortset fra en meget lille kassekredit skylder jeg ikke noget væk«.

Gårdens mange bure står i lejede lokaler. Alle omkostninger er holdt helt nede. De fleste bure har hun selv samlet eller købt brugt, og der er hverken fancy LED-lamper eller andet smart inventar i staldene.

»Opskriften har været at tage små skridt og gøre det enkelt og billigt. Det betyder, at jeg i dag har et ret lavt nulpunkt på 225 kr. pr. skind, efter at alle omkostninger er betalt inkl. løn til mig selv«.

Mai har flere gange haft skind med i de såkaldte ’top-lot’ på Kopenhagen Furs auktioner. Et top-lot er superflotte og særligt udvalgte skind, der sælges til store overpriser.

»Det er egentlig ikke noget, jeg går så meget op i. Det er da sjovt, og det er dejligt at få 1.600 kr. for et enkelt skind. Men det er ikke det, der batter, når jeg gør mit årsregnskab op. Min strategi er ikke at avle efter nogle få superskind, men at lave mange rigtig gode skind og holde procenten af skind med skader nede«.

Man bliver ikke bidt

Og apropos salg af skind er chinchilla i de seneste fem år solgt for 375, 311, 282, 252 og 224 kr. i gennemsnit pr. skind på Kopenhagen Furs auktioner. I de priser indgår både regulære og skadede skind og både danske og udenlandske skind.

»En dygtig dansk avler vil ligge mellem 50 og 100 kr. højere end gennemsnitsprisen. Så der er penge at tjene for de dygtige«, siger Mai Ejlskov.

Sammenlignet med mink har chinchillaer den fordel, at de kan håndteres uden handsker, og uden at man bliver bidt. Og så tiltaler det Mai Ejlskov, at arbejdet ikke er så sæsonbetonet, som det er med mink.

»Det daglige arbejde med chinchillaer er mere varieret. Hver dag er der både dyr, der føder, og skind, der skal skrabes og spændes op og lægges til tørre. Der er en roligere rytme, og arbejdet er mere varieret med chinchilla«, siger Mai Ejlskov.

Begyndt med mink

I dag driver Mai farmen sammen med kæresten Claus Thygesen. Planen er, at der skal være arbejde til dem begge to på fuld tid. Derfor har de for nylig startet en produktion af mink, som Claus primært skal stå for.

»Vi starter blidt med 220 tæver. Derefter er det planen, at vi stille og roligt øger til 1.000 tæver«.

»Det virker måske lidt underligt at starte med mink nu, hvor mange andre vælger at skære ned eller lukke helt. Men det er nu, det er billigt at købe dyr, og der er inventar og maskiner billigt til salg. Og så tror vi på, at minkpriserne stiger igen næste år«, siger Mai Ejlskov.

Faktaboks

Ejlskov Chinchilla

  • Hunner: 1.400. Hanner: 140
  • Farver: Standard grå (60 procent) og Beige, Black Velvet, Black Pearl, Blue Diamond, Goldbar, Pink White, Safir, Violet og White Wilson
  • Fravænnede pr. årshun: 3,5
  • 1,5 arbejdspladser 
  • Mai Ejlskov er formand for Midtjyllands Chinchillaavlerforening og dommer ved både skind- og levedyrsudstillinger

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle