Gødnings-topchefer for retten i alvorlig korruptionssag

På mandag skal Yara-topchefer for retten i Norge.

På mandag skal fire topchefer fra den norske gødningsgigant Yara for retten, skriver det norske nyhedsbureau NTB i et telegram bragt hos den norske erhvervsavis Nationen.

Administrerende direktør Thorleif Enger og vice president Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw er på anklagebænken i sagen, som er den mest alvorlige sag af denne type nogensinde i Norge og vil tage tre måneder hos Byretten i Oslo.

"Anklagerne er meget alvorlige. Tiltalen omhandler store beløb i bestikkelse, og modtagerne af pengene er fremtrædende myndighedspersoner i Libyen og Indien, siger anklager Marianne Djupesland fra det svenske svar på bagmandspolitiket, Økokrim.

Ifølge anklageskriftet har Yara blandt andet aftalt at betale fem millioner dollars, svarende til 31 millioner danske kroner, til en søn af en olieminister under Libyens forhenværende regime med Muammar Kaddafi i spidsen. Det skete angiveligt under forhandlinger om fælles produktion af gødning i samarbejde med det statsejede, libyske olieselskab. Betalingen skete som overfakturering af ammoniakleverancer, lyder anklagen.

Yara skulle også have indgået aftale om at betale tre millioner dollars, svarende til knap 19 millioner danske kroner, til en søn af en indisk topembedsmand.

Alle de anklagede nægter sig skyldige.

"Holba er meget skuffet over tiltalen. Han er den, som bragte sagen frem i lyset ved at underrette ledelsen, da han fik et uacceptabelt krav," siger forsvarer Nadia C. Hall til det norske nyhedsbureau.

Ifølge mediet er straffen op til 10 års fængsel for grov korruption. Straffen kan blive hårdere, hvis de tiltalte kendes skyldig i flere forhold.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle