Gæt en grød: Hvem spiser flest havregryn i Danmark?

Danskerne starter oftest dagen med yoghurt, brød med ost eller havregryn – medmindre de faster.

Danskerne er lidt af nogle vanedyr, når det kommer til morgenmaden. Hele 75 procent af os spiser typisk det samme hver morgen. Yoghurt, skyr, brød med ost eller havregryn er de helt store morgenmadsfavoritter i de danske hjem, ifølge en ny undersøgelse fra Arla.

Men en ny fastetrend er også dukket op i danskernes madvaner, og det får flere til at vente med at indtage dagens første måltid.

12 procent spiser ikke morgenmad

Hele 60 procent af danskerne spiser morgenmad hver eneste dag, mens kun 12 procent aldrig spiser morgenmad. 20 procent af de danskere, som ikke spiser morgenmad hver dag, springer  morgenmaden over, fordi de faster, fremgår det af en pressemeddelelse.

Undersøgelsen slår også fast, at danskerne helst vil holde sig til den samme, kendte menu hver morgen. Tre ud af fire danskere spiser nemlig typisk det samme hver morgen, mens 23 procent af danskerne varierer, hvad de spiser til morgenmad.

- Danskerne er vilde med at prøve nye opskrifter til særligt aftensmaden, men det er interessant at se, at morgenmåltidet for mange er en fast, integreret del af morgenrutinen, hvor vi gerne vil have det samme hver dag, siger Gitte Bjerregård Hansen, der er brand manager i Arla.

Forskel på morgenmadsfavoritter 

Der er ikke helt enighed mellem regionerne om, hvad morgenmadsfavoritten er. Hele 43 procent af københavnere og nordsjællændere er vilde med yoghurt og skyr, hvilket kun gælder 30 procent af vestjyderne. Havregryn er til gengæld et hit blandt 37 procent af østjyderne, hvorimod kun 21 procent af nordsjællændere deler den opfattelse.

Den grønne grøntsagsgrød er endnu et eksempel på en morgenmad, som modtages ret forskelligt på tværs af landet. Mens seks procent af københavnerne spiser grøn grød til morgenmad, gælder det kun 1 procent af vestjyderne.

Nysgerrige københavnere

- .Nordjyderne trives i at spise den samme morgenmad hver morgen, mens københavnerne er lidt mere nysgerrige på nye opskrifter, siger Gitte Bjerregård Hansen ifølge pressemeddelelsen og fortsætter:

- Når vi dykker ned i søgningerne på arla.dk, ligger opskrifter på blødkogte æg, havregrød og omelet i top tre. Den traditionelle morgenmad er altså stadig vigtig for danskerne, men der bestemt også nye tendenser at spore. Søgningerne efter opskrifter på chiagrød, smoothies og grøn grød vinder nemlig også frem.

Yoghurt, brød med ost og havregryn

Men generelt er danskernes helt store favoritter til dagens første måltid  yoghurt og skyr, som fir ud af 10 danskere spiser til morgenmad. Det er skarpt efterfulgt af brød med ost (37 procent), havregryn (31 procent) og brød med pålæg (29 procent), som er de madvarer, flest danskere spiser til morgenmad.

/ubi

Faktaboks

Nøgletal fra befolkningsundersøgelsen

•Danskerne spiser typisk yoghurt/skyr (39 procent),

brød med ost (37 procent), havregryn (31 procent)

og brød med pålæg (29 procent) til morgenmad i hverdagen

•75 procent af danskerne spiser typisk det samme til morgenmad i hverdagen•23 procent varierer, hvad de spiser til morgenmad i hverdagen

•60 procent af danskerne spiser morgenmad hver dag, mens 12 procent aldrig spiser morgenmad

•20 procent af de danskere, som ikke spiser morgenmad hver dag, springer morgenmaden over, fordi de faster.

•58 procent af de danskere, som ikke spiser morgenmad hver dag, springer morgenmaden over, fordi de ikke er sultne

Om undersøgelsenBefolkningsundersøgelsen baserer sig på 1.990 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Norstats panel i perioden 4. marts – 12. marts 2024.

Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle