Gammel Claas får hjælp af 25-fod mejetærsker: "Den var meget større end den gamle"

Det har været nogle forfærdelige dage for 17-årige Thomas Jepsen, der knokler med at få halmen hjem i tørvejr.

Vårbyggen på gården Langagergård ved Varde var moden og klar til at blive tærsket. Men med regn i sigte, ville gårdens 30-40 år gamle Claas Mercator 50 ikke nå igennem alle 50 hektar i tide.

Men til hverdag arbejder Poul Jepsen på 57 år på en kvæggård, der til hans held havde en John Deere mejetærsker med 25 fod skærebord stående. Den viste sig også at være " 'møj' større end den gamle", som hans 17-årige søn Thomas Jepsen udtrykker det.

"Høsten er gået meget fint. Det gik meget hurtigere, og vi fik det hele ind på samme dag. Regnen kom næste dag, så det var dejligt at være færdig", fortæller Thomas Jepsen.


Heldigvis kunne en John Deere med 25 fod skærebord sætte fut i høstarbejdet.

Når Thomas Jepsen ikke læser til landbrugsmaskinmekaniker i Skjern, hjælper han ofte sin far med at høste og køre halm hjemme på familiens egen gård med cirka 80 hektar græs og korn. Som mange andre steder på de danske gårde, har det været nogle hårde dage med for meget regn.

"Det har været forfærdeligt, fordi det hele tiden regner, men vi har ikke haft noget lejesæd eller siddet fast i jorden. Vi har stadig halm ude på markerne, som ikke er presset, så vi skal lige rive det", lyder det fra Thomas Jepsen.

Drømmer om egen gård

På gården har faren også plads til 42 heste, hvor hesteejere betaler for opstaldning. Ifølge Thomas Jepsen bliver gårdens rug og græs til 5.000 små høstballer om året og wraphø. Som hjælp bruger de en John Deere Morten Korch småballe presser. 

Ved siden af hjælper Thomas Jepsen også til på en anden lokal gård og synes, det er spændende at køre i sin fars maskiner.

"Jeg er vokset op på et landbrug, og jeg har tit overvejet at købe min egen gård en dag. Men jeg hører tit om gårde, der går konkurs, så jeg vil hellere arbejde med maskiner. Jeg har ikke lagt drømmen om egen gård på hylden endnu", siger han.

Med de indsendte fotos deltager Thomas Jepsen i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst' .

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle