Gammel dansk klassiker klarer rajgræshøsten

På Søndergård i Ådum er hele familien indstillet på at holde den gamle Dronningborg kørende længe endnu.

I Ådum ved Tarm er Harald Olesen netop blevet færdig med at høste italiensk rajgræs af sorten Itarzi. 

"En af mine medarbejderne har ferie, derfor sad jeg selv på mejetærskeren. Derudover skulle jeg også selv lægge frøet i tørreriet", fortæller Harald Olesen. Heldigvis står begge hans børn, Jacob og Kathrine på henholdsvis 12 år og 10 år, gerne på spring for at hjælpe. 

"For børnene er høsten en fest. Kathrine tilsidesætter alt for at være med på den første mark og samtidig er det mega hyggeligt at få kaffe eller aftensmad i marken. De er begge med i det omfang det kan lade sig gøre og går helst ikke glip af noget", lyder det fra Harald Olesen.

Harald Olesen ejer gården Søndergård. Her driver han og hans to medarbejdere et kvægbrug med 220 malkekøer og dyrker 210 hektar med majs, kløvergræs, italiensk rajgræs, almindelig rajgræs, vårbyg og rug. 

Nostalgi omkring mejetærskeren

Til at høste bruger Harald Olesen noget af en klenodie, en gammel Dronningborg 9000 jumbo fra 1989. 

"Den har kørt hos os siden sæson 2009 og har i alt høstet 6200 hektar. Den kører fortrinligt og er billig at holde kørende. Powerflow skærebordet gør at alle afgrødetyper kommer jævnt ind i maskinen. For os er det nærmest blevet en passion krydret med nostalgi at holde den kørende i mange år endnu, fortæller Harald Olesen. 

Og der er noget der tyder på at den gamle mejetærsker får lov til at blive i familien længe endnu, i hvert fald hvis det står til Jacob og Kathrine.

"I forbindelse med klargøring af mejetærskeren, nævnte jeg for familien at det måske var på tide at finde en lidt nyere maskine, da den gamle Jumbo trods alt er lidt slidt. Det var der ikke meget forståelse for. Slet ikke hos børnene som begge forklarede, at de både havde siddet i autostol og sovet på gulvet i førerhuset. Kathrine sluttede dog af med at sige, at hvis det endelig skulle være måtte jeg købe en nyere Jumbo", lyder det fra Harald Olesen.

Tilfreds med høsten

Om årets høst har Harald Olesen en god fornemmelse.

"Afgrøderne ser rigtig fine ud. De 11 hektar italiensk rajgræs er ingen undtagelse. Der er høstet 2,15 ton frø, pr. hektar. Mit bud er at der ca 1,8 ton tør ren vare. Hvilket er meget tilfredsstillende. Spild ser ud til at være undgået," oplyser Harald Olesen. 

Næste afgrøde der skal høstes på Søndergård er alm. rajgræs af sorten Allstar. Begge sorter sælges til DLF.

Harald Olesen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, og vinterhvede.

Mangler høst: Hvidkløver, vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind. 

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr. 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle