Gammel Estrup mister 1,5 mio. kr.: Politikere vælger historien om at leve på landet fra

Der er lige nu skåret næsten 40 procent af Gammel Estrups statstilskud på finanslovsudspillet. Det er ikke et beløb, som museet bare lige kan grave frem et andet sted, siger museumsdirektøren.

Herregårdsmuseet Gammel Estrup, der huser historien om 730 danske herregårde, står lige nu til at miste en årlig bevilling på 1,5 millioner kroner. Bevillingen er nemlig ikke skrevet ind i regeringens finanslovsudspil.

Beløbet svarer til lige under 40 procent af museets samlede statstilskud, og hvis ikke pengene bliver fundet, vil det få store konsekvenser, lyder det fra museumsdirektør Britta Andersen.

"Det er ikke noget, man bare lige kan klare, så det er meget voldsomt for os. Det er historien om 730 herregårde i Danmark, så det er en kæmpe del af historien. Det er historien om at leve på landet, og det er den historie, man er ved at vælge fra", siger Britta Andersen.

Forståelse af egen identitet

Gammel Estrups manglende plads i finanslovsudspillet fremgår af et skriv fra Kulturministeriet, skriver Jyllands Posten. Der er afsat 50 millioner kroner årligt i 2021 og 2022 som blandt andet skal bruges på kultur- og musikinitiativer til børn og unge:

"Regeringen ønsker endvidere at prioritere en videreførelse af udvalgte bevillinger til en række kulturinstitutioner, herunder Arbejdermuseet, Det Jødiske Museum, Regan Vest, Den Gamle By, Fregatten Jylland og Danmarks Underholdningsorkester", står der i skrivet.

Gammel Estrup mangler på listen, og selvom de er gode til at søge penge fra fonde og sponsorater, er de penge betinget af, at museet selv har til driftsomkostningerne. Og netop dem, kommer det til at knibe med uden bevillingen fra staten, siger Britta Andersen.

"Det her skal ikke være en strid om, hvorvidt det er vigtigst med museer i byerne eller på landet. Museer giver adgang til menneskers egne historier og forståelse af egen identitet. 50 procent eller flere bor på landet, og hvis vi ikke findes, hvem skal så fortælle deres historie?", siger museumsdirektøren.

S-borgmester: Vred på mit parti

Til trods for at den socialdemoktratiske regering på nuværende tidspunkt ikke har afsat penge til Gammel Estrup, er der fuld opbakning fra den socialdemokratiske borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen.

"Gammel Estrup fortæller en stor del af Danmarkshistorien - ikke bare om herregårdene, men også om den største arbejdsplads ude i landdistrikterne. Jeg mener, at landbrugets historie er undertrykt i mit eget parti, mens de vægter historien om industrialisering og byer højest. Der ikke balance i fortællingen", siger Jan Petersen.

Museet er afgørende for kommunen, fordi det er en vigtig insitution, der blandt andet giver turisme, siger borgmesteren.

"Det indgår som et højkvalitetstilbud på lige fod med Nationalmuseet, så jeg er ret vred over, at man bare kører hen over den historie, som museet formidler", siger Jan Petersen.

Kulturordfører i Venstre, Britt Bager, har også i sinde at kæmpe for bevillingen til Gammel Estrup helt frem til sidste. Det er i forvejen et museum, der lever på et spinkelt grundlag, og det er derfor afgørende med de 1,5 millioner kroner, siger hun.

"Det er vigtigt, at den kulturarv og fortælling om herregårdene bliver viderebragt, og det vil jeg gerne kæmpe for. Socialdemokratiets kulturminister og -ordfører har meldt ret direkte ud, at det ikke er deres prioritering, så det er op ad bakke, men en række andre partier presser på", siger Britt Bager.

Også Jan Petersen har modtaget en del tilkendegivelser fra andre partier, så nu ligger det største ansvar hos dem, der træder ind i forhandlingslokalet, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle