Gartneri-direktør bekymret for grøn skattereform: "Får vi lagt en CO2-afgift ovenpå kvoterne er det slut"

Oveni i stærkt stigende priser for CO2-kvoter og energipriser, så er der hos et af landets største gartnerier, Alfred Pedersen & Søn ikke plads til, at man også vælter en CO2-afgift ovenpå. I hvert fald ikke uden omlægning af afgiftssystemet. Det forklarede gartneriets direktør Mads Pedersen mandag under et politikerbesøg.

I løbet af 2022 skal der træffes beslutning om en ny og ambitiøs afgift på CO2. Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale, og siden har en gruppe eksperter præsenteret tre modeller for CO2-afgift for industrien.

Til efteråret præsenterer eksperterne også bud på, hvordan man kan lave CO2-afgifter på landbruget. I sidste ende er det dog en politisk beslutning, hvordan CO2-afgifterne skal udformes.

Et af de steder, hvor man følger tæt med i, hvordan politikerne kommer til at udforme CO2-afgifterne, er hos en af landets største grøntsagsproducenter, Alfred Pedersen & Søn, Her har man en bøn til politikerne på Christiansborg.

Politikerne skal nemlig have for øje, at de risikerer at lukke virksomheden med base i Bellinge sydvest for Odense, hvis de ikke tænker sig om. Det gjorde gartneriets direktør Mads Pedersen klart, da han mandag havde besøg af Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

”Jeg håber virkelig, at I tager det her med om CO2-afgifter, fordi vi er så konkurrenceudsatte. Og det er ikke noget klynk. Du kan bare trække vores regnskaber og se, hvordan det er", lød det fra direktøren direkte henvendt til Venstre-formanden, mens de stod sammen i et af de enorme drivhuse på virksomheden.


Fra de store drivhuse i Bellinge sydvest for Odense bliver der produceret tomater i lange baner. Gartneriet beskæftiger i Danmark 300 ansatte. Foto: Lasse Ege Pedersen

Slå op i regnskaberne

Udover gartneriet i i Bellinge, hvor man har en produktion med 300 ansatte, har Alfred Pedersen & Søn også en afdeling i Trelleborg Sydsverige med 200 ansatte.

”Vi kommer ud med et regnskab med 5 millioner kroner plus. De 20 af dem har vi tjent i Sverige, mens vi sætter 15 millioner til her", sagde han og forklarede, at det er på grund af stigende priser for indkøb af CO2-kvoter og energipriser.

”Får vi så CO2-afgifter oveni, som slår endnu hårdere, så er der ikke noget tilbage”, sagde Mads Pedersen.

Ifølge direktøren er Alfred Pedersen & Søn den grøntsagsproducent, der har gjort størst investeringer i at reducere sin udledning. Der bliver dog fra gartneriet udledt meget CO2, fordi man opvarmer drivhusene til stuetemperatur. Varmen kommer fra eget kraftværk, hvor man fyrer med gas.

DR skrev i 2020, at Alfred Pedersen & Søn udleder 5.340 ton CO2 om året. En udledning der var stagneret 

God kvalitet

Fra Mads Pedersen lød det henvendt til Jakob Ellemann-Jensen, at det ud over tabte arbejdspladser i Danmark, også vil være meget ærgerligt for forbrugerne, hvis de ikke længere kan spise dansk-producerede tomater.

”De tomater, som vi høster her i til middag, de ligger ude i butikkerne i morgen. Der er ingen pesticider på. Det er højkvalitetsprodukter”, sagde han.

CO2-udledningen skal ned

Til LandbrugsAvisen uddyber Mads Pedersen, at han er helt med på, at CO2-udledningen skal bringes ned.

”Det skal vi alle sammen bidrage til. Det er der ingen tvivl om, og det gør vi også. Vi betaler allerede meget i CO2-kvoter, som er steget voldsomt.”

”Det vi dog gerne vil undgå det er, at vi får en dobbelt-afgift. Hvor vi får lagt en CO2-afgift ovenpå kvoterne. Så er det slut”, siger han.

Han fortæller, at for Alfred Pedersen & Søn er omkostningen af CO2-kvoter gået fra en halv til en hel million kroner om året sidste år. Nu er omkostningen steget til seks millioner kroner om året. Det er en omkostning, der skal lægges oveni i de stigende energipriser.

Hvor meget frygter du den grønne skattereform, som er på vej?

”Jeg ved ikke, om jeg frygter det. Jeg tror altid på det bedste, og man finder en løsning, så vi på en eller anden måde bidrager. og også betaler for det, som vi udleder”.

”Men altså stadigvæk. Vi ligger altså ’best in class’ i forhold til andre i udlandet. Jeg håber på, at man kan finde et kompromis, så vi er med til at bidrage til festen. Vi vil gerne bidrage, men vi vil også gerne overleve”, siger Mads Pedersen.

Han fortæller, at han håber på, at der kan laves nogle ordninger, hvor man kan få tilskud til en ’endnu mere’ grøn produktion og en afgiftssammensætning, der gør, at det stadig muligt at dyrke tomater og andre grøntsager i Danmark.


Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen var mandag på besøg på gartneriet i Bellinge. Foto: Lasse Ege Pedersen

Han skal overleve

Fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen lyder det, at der ikke skal være nogen tvivl om, at en virksomhed som Alfred Pedersen & Søn også stadigvæk skal have mulighed for at drive forretning i Danmark efter en grøn skattereform.

”Det må og skal der ikke være nogen tvivl om”, siger han, og tilføjer:

”Hvis vi tror, at vi kan lave grøn omstilling ved at tage dansk fødevareproduktion, og dansk produktion i det hele taget, og hive det op og flytte det til udlandet, så bedriver man klimanationalisme og ikke grøn omstilling”.

”Og det ved jeg godt, at det er der politikere, der abonnerer på, men det synes jeg ærlig talt vil være en katastrofe for den grønne omstilling i verden og tudetosset for danske arbejdspladser”, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Fra Jakob Ellemann-Jensen lyder det, at der skal laves en grøn skattereform med en CO2-afgift, hvor der er incitament til, at CO2-udledningerne bliver mindsket.

”Men vi er så også nødt til at have en dobbeltambition, hvor vi samtidig styrker konkurrenceevnen. Så på det her område er du nødt til at tilføre det nogle midler ude fra”, siger han.

Fra Jakob Ellemann-Jensen lyder det, at han mener, at der skal laves en ’overkompensation’, hvor man samtidig med man indfører CO2-afgiften sænker en række andre afgifter, som virksomheder som Alfred Pedersen & Søn også har.

Fra Venstres formand lyder det, at han forventer, at forhandlingerne om grøn skattereform kommer til at glide lettere end de dramatiske forhandlinger om grøn omstilling af landbruget fra sidste år.

”Det forhandlingerne om landbrugsaftalen viste var, at er der vilje, så er der også en vej. Og den vilje, der var med landbrugsaftalen var, at der skulle nogle penge på bordet”.

”Og det handler ikke om, at man skal betales for at lave den grønne omstilling. Det handler om at sige, at vil vi have en ændring, så skal vi også understøtte den ændring økonomisk. Ellers så er den eneste måde at gøre det på at flytte produktionen til udlandet”, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle