Gedeavlere forundret over ny forening

Den ene af de to fåreforeninger har tager gederne med i sit navn, men det er ikke nødvendigt, påpeger Dansk Gede Union. Af Lars Bødker Smitt

De danske gedeavlere har allerede en velfungerende organisation ved navn Dansk Gede Union (DGU). Der er således ikke behov for, at Brancheforeningen Får og Geder, søger at omfatte gedebranchen ved at have taget geder med i sit navn.

Det påpeger formanden for DGU, Brian B. Nielsen, Spøttrup.

»Vi forstår ikke helt, hvorfor gederne er blevet omfatter af Brancheforeningen Får og Geder, når vi i forvejen har DGU, som varetager gedeavlernes interesser og nyder stor opbakning,« siger Brian B. Nielsen.

Brancheforeningen Får og Geder er den ene af de to nye foreninger, som blev stiftet i efteråret - begge med det formål at varetage fåreavlernes interesser. Den anden forening hedder Fællesorganisationen Får.

»Vi forstår godt, at fåreavlene har svært ved at finde ud af, hvor de skal melde sig ind. I den situation er vi glade for, at vi som gedeavlere har samlet kræfterne i vores egen forening til gavn for hele gedebranchen,« siger gedeavlenes formand.

Ifølge Brian B. NIelsen har gedeavlene altid været positiv i forhold til samarbejde med fåreavlenes foreninger om fælles problemer og opgaver, og det er man fortsat. Men det er ikke ensbetydende med, at gedeavlerne ønsker at være omfattet af den ene forening.

»Brancheforeningen har spurgt os, hvorvidt vi fra DGU’s hjemmeside kunne linke til Brancheforeningen Får og Geder, og det har vi sagt nej til,« siger Brian B. Nielsen.

To store landbrug går sammen om nyt pakkeri 20. november · 05:00

 

Dansk Gede Union blev stiftet i 2005 og har cirka 200 medlemmer med vidt forskellige besætningsstørrelser. Foreningen har ni avlsudvalg for de forskellige gederacer, og tager sig desuden af stambogsføring, rådgivning af medlemmerne og samarbejde om dyrskuer om udstilling og bedømmelse m.v. Foreningen udgiver medlemsblad fire gange om året.

»I DGU samarbejder vi som altid gerne med fåreavlerne i spørgsmål, hvor det giver mening for alle, og det samarbejde vil vi gerne fortsætte,« understreger gedeavlernes formand.

 

Per Plough, som er formand for Fællesforeningen for Får og Geder, mener ikke, at foreningen med sit navn forsøger at omklamre gedeavlerne.

»Vi påberåder os ikke, at vi tegner alle gedeavlere i Danmark, men sagen er den, at vi i vores forening har medlemmer, der har både får og geder. Dog har vi også påpeget, at der ikke er den store interesseforskel mellem får og geder,« siger Per Plough.

»Vi har inviteret Dansk Gede Union til at være med i vores forening, og det har de afslået, hvilket vi accepterer fuldt ud. Men de har ikke monopol på ordet geder.«

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu