Gik konkurs: "Jeg fik hjælp, da det så mest sort ud"

I 2016 gik Karsten Kristensen konkurs. Heldigvis var der nogen, der blev ved med at spørge om, hvordan det gik.

"Mit forløb er nok atypisk", er det første, 52-årige Karsten Kristensen siger, når han skal fortælle om, dengang hans plante- og svineejendom forrige år blev erklæret konkurs.

Historien er da også lidt speciel, fordi der ikke var tale om en ejendom med røde tal på bundlinjen.

Og fordi der er helt særlige, personlige årsager til, at det hele alligevel ender med, at familien Kristensen i dag sidder til leje i et hus i den lille vestjyske by Bur ved Holstebro.

Sælger grisene

Efter et par år med underskud i tiden efter finanskrisen får Karsten Kristensen med hjælp fra Lemvigegnens Landboforening vendt skuden.

Gennem flere år tjener han herefter gode penge på bedriften, der ud over en årsproduktion på 6.000-7.000 slagtesvin også har industrikartofler på 70 hektar og i alt 300 ha i drift.

Men i 2015 skal familien Kristensens søn, der er født med nedsat nyrefunktion, igennem en nyretransplantation.

Det er nogenlunde samtidig med, at frygten for MRSA-bakterier er på sit højeste. Beskeden fra lægerne er da også, at familien godt kan glemme alt om en transplantation, hvis der er risiko for MRSA hos svinene på ejendommen derhjemme.

"Min søn var vigtigst, og valget var helt enkelt. Så jeg stoppede med at købe smågrise. Jeg kan huske, men ikke bevise, at jeg gav banken besked", siger Karsten Kristensen.

Fik sat ord på

Desværre insisterer banken på, at man hverken kan huske eller se noget notat om, at der for en tid ikke er svin på bedriften.

Med en mistanke hængende over hovedet, om at have ført banken bag lyset ved at sælge svinene uden at svare banken sit, må Karsten Kristensen acceptere, at ejendommen erklæres konkurs i foråret 2016.

"Det var forfærdeligt. Både vores søns operation, som viste sig at være mere omfattende, og så konkurs. Men jeg må sige, at direktør Henrik Damgren fra Landboforeningen gjorde det helt rigtige. Han blev ved med at ringe og spørge, hvordan det gik med os. Konkursen var uvæsentlig i den alvorlige situation, vores søn var i. Men Damgren gav sig tid til at snakke, og vi fik sat ord på det kaos, vi var endt i".

"Konkursramte synes nok altid, at de er blevet uretfærdigt behandlet. Men man skal også acceptere, at det er sådan, det er. Så hjælper det at snakke med nogen, der er inde i ens personlige forhold. Selvfølgelig handler det også om kemi. Det er ikke alle, man kan og vil dele de vanskelige og personlige ting med".

I dag ringer Henrik Damgren og Karsten Kristensen stadig sammen en gang imellem.

Det er da også Damgren, der har gjort Karsten Kristensen opmærksom på det job som assistent på forsøgsstationen Ytteborg, som Karsten Kristensen har i dag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle