Glæde over at kunne få arbejde midt i ulykkerne

Dansk landbrug har haft glæde af den arbejdskraft, som ukrainske flygtninge er kommet med. Men hvad sker der, når de en dag skal vende hjem?

Vittus Bernlow fra Agrinord har stort kendskab til områdets ukrainske flygtninge. Han står blandt andet for rekruttering af arbejdskraft i landbruget i foreningen, og et af hans områder er Vesthimmerlands Kommune, som har taget imod mange ukrainere igennem de seneste to år. Det er blevet til 311 ukrainere siden krigen startede. Ud af dem ukrainere er 89 udrejst af Danmark og seks er flyttet til anden kommune. I den første bølge kom de folk, som havde slægtninge heroppe.

Vittus Bernlow tænker meget over, hvad der skal ske, når deres opholdstilladelser igen skal fornyes. Myndighederne har givet opholdstilladelse et år ekstra efter de første to år. Han mener, vi i Danmark må tænke over, om de på længere sigt skal sendes hjem eller de kan blive permanent.

- Alle ukrainske flygtninge her er kommet i arbejde, mange i landbruget, og børnene er kommet ind i danske klasser. Hvad sker der den dag, krigen er ovre? De ukrainske børn er nu godt integreret, taler dansk og har gode venner. Nogle af de ukrainske kvinder her har oplevet, deres mænd er blevet dræbt i krigen. I starten troede mange flygtningen, at de kun skulle være her et halvt år, men nu er de ved at få sig en tilværelse, som de er tilfredse med, siger Vittus Bernlow.

Han er glad for, at der er mange, der har fået arbejde på landbrug i Nordjylland.

Der er stadig mangel på arbejdskraft på landbrug. Kvinder med børn og bedsteforældre har fundet deres vej til at arbejde mange timere i landbrug, og nogle fortsætter i andre fag som sosu assistenter med tiden.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle