Glad minkformand: Vi vil hellere passe mink end aflive dem og få erstatning

Mundbind, handsker, håndvask, sprit og tøjskifte kan blive hverdag i ikke-smittede besætninger.

At mink fremover ikke skal aflives, når de smittes med covid-19, modtages med tilfredshed hos minkavlerne formand, Tage Pedersen.

”Det er en rigtig fin beslutning Miljø- og Fødevareministeriet har lagt frem i dag, hvor de siger at minkbesætninger med covid-19 ikke længere skal aflives. Vi lever af at passe dyrene, og derfor vil vi langt hellere passe dem, end at aflive dem”, siger Tage Pedersen.

Der er de senere uger fundet covid-19 i tre nordjyske minkbesætninger. Ud fra et forsigtighedsprincip blev alle tre besætninger aflivet.

Tage Pedersen glæder sig også over baggrunden for, at de syge dyr ikke længere skal aflives:

”Beslutningen viser, at myndighederne anser risikoen for at blive smittet af dyrene for at være minimal. Der er ikke evidens (det er ikke en dokumenteret kendsgerning, red.) for, at mink kan smitte mennesker. Det er vi glade for”, siger Tage Pedersen.

Skind mister ikke kvalitet af sygdom

Som noget nyt indføres der krav om at bruge en række værnemidler og retningslinjer for hygiejne på minkfarmene. I en pressemeddelelse fra ministeriet nævnes det, at brug af mundbind, handsker, håndvask, sprit og tøjskifte i ikke-smittede besætninger bliver gjort til lovmæssige krav.

”En del af pakken er, at der skal indføres regler for hygiejne og brug af værnemidler på farmene. Hvad der helt præcis skal til, skal nu besluttes i en dialog med os minkavlere”, siger Tage Pedersen.

Når det gælder den pels som mink med covid-19 kan levere, har Tage Pedersen ingen frygt for at kvaliteten falder.

”De foreløbige undersøgelser af de smittede mink viste, at dyrene ikke blev sønderligt syge. Derfor regner jeg heller ikke med, at skindene mister kvalitet. Der er heller ikke risiko for, at der er virus, i de skind vi sælger, da viruset ikke kan overleve i dødt materiale”, siger Tage Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle