Globale fødevarepriser dykkede kraftigt i december

Især mejeriprodukterne, vegetabilske olier og sukker er faldet i pris, viser FAO's Food Price Index.

FN's fødevareagentur FAO har nu offentliggjort deres Food Price Index for december måned. Det er ikke festlig læsning.

Indekset faldt 3,3 procent fra november til december. Det er især mejeriprodukterne, vegetabilske olier og sukker, der faldt i pris. Korn faldt også en anelse.

For hele 2017 var det dog et positivt år: Indekset steg 8,2 procent i forhold til 2016 og var på højeste niveau siden 2014.

Kornpriser faldt en anelse

FAO's kornprisindeks faldt marginalt i forhold til november. I forhold til december måned året før var priserne 7,4 procent højere. Gode forsyninger og trægt salg bidrog til svagere hvedepriser. De internationale majspriser steg dog en smule, hvilket hovedsagelig afspejler vejrforholdene i Argentina.

I løbet af året var FAO-kornprisindekset i gennemsnit 3,2 procent højere end 2016, men stadig ca. 37 procent under højdepunktet i 2011.

Vegetabilske olier faldt

FAO's olieprisindeks oplevede en nedgang på 5,6 procent i forhold til måneden forinden. Det er det laveste niveau i fem måneder. Palme-, raps- og sojabønneolier faldt i pris. De internationale palmeoliepriser faldt, da høj produktion og svag eksport ramte Malaysia og Indonesien. Opjustering af rapsproduktion i Canada og Australien pressede priserne ifølge FAO, mens sojabønnerne er presset af palmeolien.

For året som helhed var FAO's vegetabilske olieprisindeks gennemsnitlig tre procent over 2016, men stadig godt under de toppe, der blev registreret i 2008 og 2011.

Kødpriserne faldt en smule

FAO's kødprisindeks var marginalt under november. Øget udbud har presset oksekødspriserne, mens der i høj grad var status quo for svin, fjerkræ og lammekød.

For året som helhed var priserne ni pct. over 2016, men 4,7 pct. under gennemsnittet for de foregående fem år (2012-2016).

Mejeripriser i stort fald

Mælkeprisindekset faldt i december 9,7 procent i forhold til måneden før, den tredje måned i stræk med prisfald. Høje eksportforsyninger og afdæmpet efterspørgsel presser priserne inden for alle kategorier i indekset. Mælkepulverbjergene i EU, interventionslagrene, presser de internationale prisnoteringer for skummetmælkspulver (SMP).

For året som helhed var FAO-mælkeprisindekset 31,5 procent over 2016, hvor smør, sødmælkspulver og ost stod for de største gevinster, mens SMP-priserne forblev stabile.

Sukkerpriserne i fald

FAO's sukkerprisindeks faldt i december med 4,1 procent i forhold til november. Faldet er sæsonbetonet, vurderer FAO, mens der også er afdæmpet efterspørgsel og forventninger om gode forsyninger i 2018.

For året som helhed var priserne 11,2 procent under niveauet i 2016. Det er 38 procent under højdepunktet i 2011.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle