GLS-A: Ingen akutte problemer med at få sæsonarbejdere til Danmark

»Det ser ud til, at problemerne bliver løst rundt omkring,« siger direktør i GLS-A Jens Poulsen.

De frygtede problemer med at hente udenlandske sæsonarbejdere til Danmark til frilandsgartnerier og specialafgrødeproducenter er indtil videre udeblevet. Det siger direktør i Gartneri- og Skovbrugets Arbejdsgiverforeninger (GLS-A) Jens Poulsen.

Problemer bliver løst

»Der er selvfølgelig nogle rejsehindringer hist og pist men i det store og hele ser det ud til, at problemerne bliver løst rundt omkring og at det lykkes for sæsonarbejderne at nå frem på forskellig vis«.

»De bekymringer, som avlerne har haft, viser sig måske ikke at blive til virkelighed - i alt fald ikke i fuld udstrækning. Jeg kan ikke give dig navnet på en avler, der står og skriger på at få en masse arbejdskraft, som vedkommende mangler«.

To større frilandsgartnere, som LandbrugsAvisen har talt med, bekræfter billedet: De har ingen problemer her og nu.

»Vi har de sæsonarbejdere, vi skal bruge - de er i karantæne nu, siger en af dem.

Begge oversvømmes af henvendelser fra medierne og de ønsker derfor ikke at lægge navn til.

Biometri-problemer

For Ukrainske landbrugspraktikanter er der en række særlige problemer, både fordi de har svært ved at rejse rundt internt i Ukraine og fordi Ukraine ikke er et EU-land og de derfor skal have opholds- og arbejdstilladelse for at komme til Danmark.

»Der skal optages biometri og der skal foto og fingeraftryk på og det kan ikke lade sig gøre i øjeblikket, hverken i udlandet eller i Danmark, hvor Siri’s borgercentre er lukket«, siger Jens Poulsen.

Den manglende optagelse af biometri betyder, at en række ansøgninger om opholds- og arbejdstilladelser for praktikanter og fodermestre ikke kan færdigbehandles, og at de derfor ikke kan starte arbejdet i Danmark til aftalt tid.

Ifølge GLS-A arbejder Siri på en løsning, så de snarest kan færdigbehandle de ansøgninger som aktuelt afventer biometrioptagelse.

»På grund af den ekstraordinære situation er fristen for optagelse af biometri forlænget til to måneder«, skriver GLS-A.

Forlænget ohold

Praktikanter og fodermestre, som allerede er i Danmark og som har ansøgt om forlængelse inden udløbet af deres opholds- og arbejdstilladelse, kan fortsat arbejde, selvom de ikke har fået optaget fornyet biometri.

GLS-A har i samarbejde med Landbrug og Fødevarer og 3F sikret, at der ekstraordinært er åbnet op for, at landbrugspraktikanter kan få forlænget deres praktikophold op til samlet 15 måneder.

Corona-vejledning på engelsk

GLS-A har i samarbejde med 3F udarbejdet en corona-vejledning til virksomheder inden for landbrug, skovbrug og gartneri om.

Den indeholder også engelske anvisninger, som kan bruges til udenlandske medarbejdere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle