Glyphosat-forbud vil koste plantesektor 1,7 mia. kr.

Udvalgt til weekend: Danske planteavlere skal tænke sig ekstra godt om - brug ikke glyphosat som høsthjælp, siger planteformand Torben Hansen og plantedirektør Troels Toft, Seges.

"Der skal handles, og der er blevet handlet. Hvis man gør, som man plejer, så dør man", siger Torben Hansen med smil på læben. Men trods smilet ingen tvivl om, at det kan blive alvorligt nok.

Et forbud mod glyphosat kan være på vej. Frankrig, Østrig, Tyskland truer med forbud, i EU har mange lignende ønsker.

"Vi skal tænke os godt om. Det bliver svært, hvis et forbud skulle ramme Danmark. Vi er dygtige planteavlere, og vi gør det godt, men glyphosat-forbruget har været stigende igennem en længere periode. Den kurve skal knækkes. Sprøjtning før høst skal begrænses mest muligt. Uden mulighed for at bruge glyphosat kan vi ikke dyrke de udbytter, som vi gør i dag", siger Troels Toft og fortsætter:

"En lille beregning viser, hvad det koster at undvære glyphosat. Det vil give omkostninger på 1,7 mia. kr. Et så stort tab på planteproduktionen må ikke ske".

Derfor vil Sektor for planteproduktion komme med forslag til, hvordan man herhjemme kan nedsætte forbruget ved eksempelvis mindre nedsprøjtning af efterafgrøder, ved ikke at bruge midlet som høsthjælp og ved i det hele taget at regne på forbruget.

Troels Toft mener, at fordi vi herhjemme er så dygtige planteavlere, kan netop vi vise, hvordan man kan nedsætte forbruget ved at ændre adfærd.

Barsk udtalelse

For nøjagtig et år siden kom Torben Hansen, formand for L&F Planter, med en barsk udtalelse på Årsmødet i Planteavl: "Vi har langt igen, før vi har nået miljøindsatsen. Vi skal have mere fart på de kollektive virkemidler". Men hvor står vi nu?

"Vi har leveret det, vi er bedt om. F.eks. udfærdigede vi planer for minivådområder, men kommunerne har jo ikke kunnet følge med. Så fik vi urimelige krav om yderligere efterafgrøder. Nye virkemidler mangler vi, og oven i det ved vi, at 2020 bliver super afgørende", siger Torben Hansen og fortsætter:

"Vi frygter, at de nye vandplaner, der kommer sidst på året, stadig har et alt for ensidigt fokus på kvælstof. Vi anerkender, at kvælstof betyder noget i vandmiljøet, men efter vore udregninger udgør kvælstof fra landbrug kun 20-25 pct. af den samlede påvirkning på vandmiljøet. Der er en lang række faktorer, der har indflydelse på vores vandmiljø, herunder spildevand, mikroplast, invasive arter, klimaforandringer og fosfor", siger han.

Troels Toft vil ligesom formanden gerne tale klima.

"Vi skal simpelthen gøre vores yderste - gøre alt, hvad vi kan for at leve op til de klimamål, der er sat. Teknologien kan hjælpe os et stykke ad vejen, men igen: Politikerne skal forstå, at vi vil levere løsningerne, hvis lovgivningen ikke blokerer".

"Hellere ustadigt vejr end ustadige politikere", mener Troels Toft og Torben Hansen:

"Plantesektoren og de danske landmænd kan levere mange af de fødevare- og energiløsninger, som fremtidens mere biobaserede samfund ønsker, og vi har en stærk tro på, at vi er en del af fremtidens løsninger i stedet for at blive betragtet som problemet".

Faktaboks

Planteavlere mødes i Herning

  • På tirsdag og onsdag går det løs, når der er Plantekongres i Herning. Tirsdagen starter med årsmøde, hvor Torben Hansen, formand, L&F, Planteproduktion, og sektordirektør Troels Toft, Seges, Planter, er på podiet. Derefter taler Nicolai Hansen, formand for L&Fs Forsknings- og Uddannelsesudvalg om »Fra bulk til ny business«. Henrik Lund, CEO Naturli’ Foods A/S taler om emnet »Mine overvejelser ved fremtidige indkøb af råvarer«. Kl. 13 begynder kongressen, og den slutter onsdag eftermiddag. 

Emneord

Plantekongres 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle