Glyphosat frikendt for at være kræftfremkaldende

Glyphosat bør hverken betegnes som kræftfremkaldende eller skadelig for reproduktion, konkluderer EUs kemikalieagentur.

Brugen af glyphosat har været omstridt, siden Verdenssundhedsorganisationen WHOs kræftforskningsenhed, IARC, forrige år kom med en melding om, at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende.

I juli 2016 blev brugen af glyphosat forlænget 18 måneder, for at EUs kemikalieagentur, ECHA, kunne lave en ekspertvurdering af stoffet. Den foreligger nu, og den frikender glyphosat for at være kræftfremkaldende eller skadelig for reproduktion.

Landbrug & Fødevarer glæder sig over frifindelsen. De vurderer, at EU formentlig senere på året vil godkende glyphosat til fortsat brug hos landmænd i EU.

Ikke ny dokumentation

Hos Seges er der også tilfredshed med frikendelsen.

Nykredit overtager kæmpe kvægbrug - langt under salgspris 12. december · 11:43

»Det er ikke ny dokumentation, der har banet vej for, at EUs kemikalieagentur nu har frikendt glyphosat. Forklaringen skal nærmere findes i, at WHO ved deres vurdering af glyphosat ikke har haft adgang til alle de data, der er til rådighed,« siger Jens Erik Jensen, landskonsulent hos Seges.

Han tilføjer, at WHO kun har haft adgang til såkaldte åbne studier. Det vil sige offentligt tilgængeligt materiale, mens EUs Kemikalieagentur ud over åbne studier også har haft adgang til anerkendte internationale studier.

Jens Erik Jensen glæder sig dog over, at der med godkendelsen er udsigt til at danske landmænd også i fremtiden har mulighed for at bruge glyphosat.

Faktaboks

  • Er aktivstoffet i bl.a. Roundup.
  • Kom på markedet i 1974.
  • Verdens mest brugte ukrudtsmiddel.
  • Findes i mange midler med forskellige handelsnavne.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu