God eller dårlig håndtering af foderet: Forskellen er en halv mio. kr. på bundlinjen

Omhu i alle led af håndteringen af grovfoder fra mark til vom sikrer mod tab og giver høj foderudnyttelse. Læs mere om emnet i næste nummer af fagmagasinet KVÆG, der udkommer i næste uge.

Hvad koster det egentlig, når riven ikke fik al græsset med?

Eller at majsensilagen ikke blev dækket ordentligt af den sene nattetime i den stride blæst? At regnen vasker skidt og møg ned fra toppen af stakken i den åbne ensilagesilo? At præcisionen ikke er imponerede under læsning af fuldfoderblanderen? At foderet tager varmer på foderbordet?

Det har kvægrådgiverne Helle Dahl Schmidt og Henrik Baymler fra Vestjysk Landboforening sat tal på ved at bruge tal fra regnskaber og kalkuler og sammenholdt dem med praksiserfaringer omkring håndtering.

Resultatet er skræmmende, selv om vi kun taler få procent eller få ører i tab i hvert led af håndteringen af grovfoderet fra mark til kovom.

Respekt for grovfoder

Omregnet til nettotab til en dansk gennemsnitsbesætning med 180 årskøer er forskellen mellem yderpunkterne i god håndtering og knap så god håndtering 251.550 kroner i majs og 257.040 kroner i slætgræs.

»Køer malker kun på grovfoder, hvis det er godt grovfoder. Det er ikke bare noget, der skal væk fra marken, men noget, man skal have respekt for at lave.

Derfor skal vi kigge på det, vi selv kan gøre noget ved. Vi ved fra praksis, at de gode tal er realistiske«, konkluderer Helle Dahl Schmidt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.