God idé om whiskygrise udløser 10.000 kroner

To agrarøkonomelever har vundet 10.000 kroner for deres idé om at producere velfærdsgrise fodret med et restprodukt fra whiskyproduktion.

Lige meget om man foretrækker at sige, at det koster en halv bondegård eller spidsen af en jetjager, så er det dyrt som ung landmand at komme i gang med en selvstændig gård. Der skal ofte et tocifret millionbeløb til både at overtage eller starte nyt op.

Men nu har to unge landmænd fra Jordbrugets Uddannelsescenter i Aarhus vundet en pris for at udtænke en idé og driftsplaner, der kan etableres for højest en million kroner.

Jens Bonde (27) og Morten Larsen (26) vandt et legat fra Nordea Fonden på 10.000 kroner for deres idé ’Whiskygrisen’, et koncept hvor frilandsgrise – ud over at få almindeligt grisefoder – også bliver fodret med et restprodukt fra whiskyproduktion.

Ideen er blevet til som en del af undervisningsforløbet ’I gang for en million’, der de sidste to år er arrangeret som et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og landbrugsskolerne.

”Vi ville lave en special-produktion, som ingen andre har lavet før. Vi ville ramme de lidt dyrere markeder og folk, der gerne vil betale for en ekstra oplevelse”, siger Morten Larsen til landbrugsavisen.dk.

Kød med en historie

Valget faldt på grise – og whisky.

”Vi besluttede at kigge på, hvad der rører sig. Og alt kød med en historie sælger. Med grisene fandt vi også lynhurtigt en potentiel aftager af kødet”, siger Jens Bonde.

Men man skal ikke regne med at få procenter i blodet, hvis man spiser en whiskygris.

”Der er ikke alkohol i restproduktet, så vi ville godt kunne fodre rimelig hårdt med det. Vi går med tanken om at op til 40 – 50 procent af deres foder skulle komme fra retsproduktet. Men man kan altså ikke blive fuld af det”, siger Morten Larsen og griner.

Derudover er der i konceptet indtænkt en storytelling-del. Brandet ville også skulle afholde event-aftener, hvor forbrugerne først skulle opleve frilandsgrisene på gården, se whiskyproduktionen og derefter spise middag med en lille stærk til.

”Vi har arbejdet med at udvikle en totaloplevelse. Vi har virkelig lært, at man kan komme langt ved selv at nå direkte ud til forbrugerne og korte nogle led af salget”, siger Jens Bonde, der ved siden af studiet arbejder på sin fars økologiske kvæggård ved Skjern.

I gang uden gæld 

'Whiskygrisen’ fik overrakt legatet på Økologisk Landsforenings generalforsamling i sidste weekend, hvor tre andre projekter også vandt et legat.

Priserne er givet for elevernes koncepter, som ikke nødvendigvis bliver realiseret. Men selvom projekterne er skoleopgaver, er det ikke kun en løs idé. Det har lært de unge landmænd, at det godt kan lade sig gøre at komme i gang uden en kæmpe gæld.

”Det blev også hurtigt en snak om generationsskifte og nytænkning i landbruget, som også måske er den egentlig essens af opgaven. Vi har lært, at man godt kan lave en produktion for få millioner”, siger Morten Larsen.

For nu er planen at gøre uddannelsen færdig, og whiskygrisene er sat lidt på standby. Men Jens kunne godt finde på at gå videre med ideen:

”Jeg overvejer at prøve det af. Jeg skal lige være sikker på, at der er afsætning i det – og jeg skal være sikker på, at jeg kan få retsproduktet, som vi ønsker bliver økologisk”, siger Jens Bonde.

Af opgaven fremgår det, at man forventer et overskud på 92.000 kroner efter første års produktion.

Faktaboks

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle