God start på vækstsæsonen i Europas marker

Prognoserne for vækstsæsonen ser gode ud. Det skyldes god kornproduktion og lave produktionsomkostninger.

Prognoserne for høsten i 2015/2016 i Europa ser gode ud. De viser, at kornproduktionen vil ligge på mere end 300 mio. ton. 

Denne prognose baserer sig på de generelt gunstige vejrforhold. Her kan den milde vinter og temperaturer, der har ligget over, hvad der normalt er tilfældet, blandt andet nævnes. 

Der forventes en stigning på 1,5 procent i antallet af hektarer, der er tilplantet med byg. En stigning forventes også i dyrkningen af durumhvede, som ligger på 3,5 procent. Dog er udsigterne for den bløde hvede ikke lige så gode, da der her forventes et fald på 3,5 procent. 

Oliepriskollaps sænker produktionsomkostninger

Der skete et drastisk fald i prisen på Brent råolie i slutningen af 2014 fra omkring 100-110 dollars pr. tønde til omkring 48 dollars pr. tønde.

Det skete efter en længere periode med relativt stabile priser og skyldtes den voksende olieproduktion og en lav efterspørgsel.

Disse lavere oliepriser har derfor medført færre energirelaterede omkostninger i forbindelse med produktionen af råvarer.  

Oliepriserne forventes at stige til over 62 dollars pr. tønde i 2016. Dette er på grund af en forventet nedjustering af den amerikanske olieforsyning og lidt højere efterspørgsel på grund af tidligere lave priser. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle