Godkendelse på plads: Minkopgravning kommer til at give lugt og støj i flere uger

Der er givet grønt lys til at grave mink op af minkmassegrave - det kommer til at give støj- og lugtgener i en periode på 2-3 uger.

Måske borgerne i den lille vestjyske by Ndr. Felding har glemt dagene i november, hvor lastbiler, gravemaskiner og mennesker i rumdragter gravede mink ned på Forsvarets arealer udenfor byen.

Men nu kan de godt vænne sig til tanken, om det snart bliver virkelighed igen, når opgravningen begynder ultimo maj i både Ndr. Felding og Kølvrå, hvor gravene er placeret.

Fødevarestyrelsen har nemlig fået en miljøgodkendelse af Miljøstyrelsen til at grave minkene op i en periode, der er anslået til at vare 2-3 uger, hvor der kan blive arbejdet dag og nat, men maks otte timer i døgnet.

Her fremgår det også, at der i perioden vil være lugtgener, når de anslåede 11.000 ton døde mink indhyllet i kalk og blandet med jord graves op af deres massegrave. 

"Arbejdet med opgravning og bortkørsel med mink vil kunne give anledning til lugt. Der vil formentlig også være generende lugt i forbindelse med forbipasserende transport", lyder det i miljøgodkendelsen.

by i undtagelsestilstand

Da nedgravningen stod på, demonstrerede nogle af naboerne i området, og bag det initiativ stod Flemming Hedegaard, der bor i Ndr. Felding.

Han fortæller, at livet selvfølgelig er gået videre i den lille by, og at mange nok har glemt, hvordan det var i de 8-9 dage, det stod på.

"Èn ting er støj og lugt og lastbiler, der kører til og fra området dag og nat, men det værste i min optik var en følelse af, at byen var i undtagelsestilstand. Der var folk i hvide dragter med friskluftapparater, adgang forbudt-skilte, kontrol, og jeg ved ikke hvad. Det var decideret ubehageligt", siger Flemming Hedegaard og fortsætter:

"Så gav det også lidt dønninger byen, fordi det gav en diskussion om regeringens coronahåndtering, og den splittelse ønsker vi ikke igen".

hvad finder de i hullerne

Tidligere har Flemming Hedegaard kritiseret placeringen af minkmassegraven og udtalt, at de skulle graves op hurtigst muligt.

Nu, hvor det ikke er lykkedes, er han ikke sikker på, om det er det rigtige at grave dem op.

"Jeg mener, hvis skaden er sket, og der kun ligger nogle skeletter i kalk dernede, og alt det væske, der kan løbe væk, er løbet væk, så kan man nok lige så godt lade det ligge. Men jeg ved ikke, hvad der er dernede i de huller, og det tror jeg heller ikke, de selv gør", siger han.

Han er til gengæld loren ved planerne om, at en forbrænding i Aalborg 150 km væk har meldt sig til at brænde minkene af.

"For hvordan var det lige, det gik med at holde bagklappen på lastbilerne lukket sidste gang? Det er helt vanvittigt", siger Flemming Hedegaard med vantro i stemmen og fortsætter:

"Jeg spekulerer også på, hvis minkene virkelig er blevet indkapslet i kalken dernede, så er de måske flydende. Og hvordan kan man så transportere det, for der bliver da et ramaskrig, hvis det skvulper ud af lastbilerne. Det bliver virkelig spændende at se, hvad de graver op".

dobbelt så dyrt

Gravearbejdet nær Ndr. Felding er sat til at vare seks uger i alt, hvoraf 2-3 uger går med at grave mink op.

De sidste uger går med at grave det underliggende jord væk og reetablere området, men her forventer styrelsen ikke samme lugtgener.

Arbejdet skal løbe fra ultimo maj til medio juni.

Det anslås, at det kommer til at koste 150 mio. kr. at grave minkene op igen, hvilket er en fordobling af, hvad man oprindeligt havde regnet med.

En advokatundersøgelse skal desuden undersøge, om miljøloven blev overholdt, da beslutningen om at grave minkene ned i Ndr. Felding og Kølvrå blev taget. Den skal være færdig 1. oktober.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle