Gjorslev Gods afvikler sin mælkeproduktion pga. økonomi.
Det har været en svær beslutning at træffe, erklærer Carsten L. Jakobsen.
Som Godsforvalter på Gjorslev Gods har han været med til at træffe beslutningen om, at godset beliggende ved St. Heddinge nu afvikler sin ellers kendte og anerkendte mælkeproduktion med 350 køer plus opdræt.
"Godset har ikke tjent penge på mælkeproduktion i flere år og trods en turnaround kan vi ikke se, at vi kan nå derhen, hvor køerne bliver en forretning", fortæller han til landbrugsavisen.dk
Det er især foderomkostningerne, som tager en for stor del af mælkepengene. Hertil kommer høje omkostninger til personale, og med udsigten til at skulle investere i et helt nyt malkeanlæg, så skulle der tages en større beslutning om kvægholdets fremtid.
"Der har bare altid været kvæg på Gjorslev Gods, så det var lidt svært at skulle træffe beslutningen om, at nu stopper det", siger Carsten L. Jakobsen, som kom til godset som forvalter for to år siden. Før det var han økonomirådgiver i det jyske.
I 2018 skiftede godset hænder, da Jens Edward Tesdorpf overtog efter sin far Peter Henrik Tesfordf.
"Den unge godsejer har som vision, at alle vore driftsgrene bidrager med et positivt økonomisk afkast. Og det er der ikke udsigt til i mælkeproduktionen," siger Carsten L. Jakobsen.
flere interesserede købere
Planen var at afvikle besætningen stille og roligt, men opsigelser blandt personalet gør, at Carsten L. Jakobsen forventer at have afviklet før nytår. Han har allerede modtaget flere henvendelser fra mælkeproducenter, som gerne vil købe fra den kendte besætning.
Hvad staldene herefter skal benyttes til, vides ikke. Et godt bud er lagerhal.
Der drives 950 hektar agerjord og 750 hektar skovbrug, hvor der opnås meget gode resultater, påpeger Carsten L. Jakobsen.
"Godsets jord er målt på konkurrenceevne bedre til salgsafgrøder end til grovfoder. Det er også medvirkende til at gøre mælken for dyr. Der er flere, som lokalt er stoppet af de samme årsager. Vi tror stadigvæk på den danske mælkeproduktion, men mælken skal produceres dér, hvor den kan produceres billigere", siger Carsten L. Jakobsen.