Gods leverer dansk hamp til nye plantedrikke

Den første kendte leverandør til Arlas plantedrikke er Møllerup Gods, der under Møllerup Brands, dyrker hamp til plantedrikkene.

Hamp rykker, det mærker Møllerup Brands, der hører under Møllerup Gods, som har fået bekræftet, at det er deres hamp, der er i Arlas nye plantedrik og flere andre nye hamp-produkter.

De er dermed de første kendte danske leverandører til plantedrikkene, der blev lanceret for små fire uger siden.

"Vi leverer afskallede hampefrø til en Italiensk kunde, som insisterede på, at det skulle være nordiske produkter, og da vi er de eneste i norden, der laver hamp i den mængde, er det naturligt at de fandt os", siger Henrik Rendbøll, direktør hos Møllerup Brands.

Også hampen i Royal Unibrews nye shaker med hamp, er fra Møllerup, ligesom hampen i Københavner-bageriet Emmerys nye rugbrød er.

Møllerup Brands har i år dyrket hamp på lige omkring 550 hektar, men med tiden er det ambitionen at komme op omkring 3.000 hektar. Godset driver selv kun 370 hektar konventionelt landbrug, hvoraf cirka 150 er er sået med hamp, størstedelen af hampen dyrkes derfor økologisk på kontrakt hos andre godser og landmænd.

Ikke andre kendte leverandøreR

Indtil nu har Arla ikke kunne oplyse, hvor råvarerne præcis kommer fra, og blot slået sig op på at råvarerne som hamp, byg og havre netop er "nordisk producerede". Ligesom Arla heller ikke har kunne oplyse, om egne andelshavere leverer til plantedrikkene.

Hanne Søndergaard, der er koncerndirektør for global marketing og innovation hos Arla, understreger dog, at produkterne er fra nordiske landmænd.

"Vi har sikret os, at vi får nordiske råvarer, og det er også sandsynligt, at vores egne landmænd allerede har leveret til produkterne, men lige nu kan vi ikke se det i vores systemer. Men idet vi er et landmandsejet firma, er vi da selvfølgelig interesseret i på sigt at få leveret fra egne landmænd", siger Hanne Søndergaard.

Ikke konkurrent til sig selv

Henrik Rendbøll fra Møllerup Brands glæder sig blot over, at deres hampefrø har fundet vej til Arlas plantedrikke.

Selvom Møllerup Brands selv producerer fødevarer og hudplejeprodukter med hamp, har de ikke interesse i selv at kaste sig ud i at producere en hampe-drik.

"Det er bare fint, at Arla har lavet en hampe-mælk, det gør, at mange flere får øje på hamp. Vi har altid vidst, at man kunne lave en god hampe-drik, men det var ikke os, der skulle lave den", siger Henrik Rendbøll og forklarer:

"Vi laver gode råvarer og er gode til at forarbejde hampen. Hvis vi skulle ind og konkurrere med Arla, Thise og Naturli og andre, ville vi ikke have en chance. Så hellere levere gode råvarer til dem".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle