Godsejer bruger droner til græskarhøst

Dronebilleder og computerprogram fra SDU Dronecenter hjælper godsejer ved Gyldensteen Gods på Fyn med at tælle græskar. Planen er, at programmet også bliver tilgængeligt for andre landmænd.

For at mindske madspild og skabe et overblik over de ca. 400.000 græskar, han har på sine marker, har godsejer på Gyldensteen Gods, Frants Bernstorff-Gyldensteen startet et samarbejde med forskere fra SDU Dronecenter. 

Det skriver Fyns Stiftstidende.

Ved hjælp af droner tager bliver der taget en masse små billeder af markerne, som forskerne "syer sammen" til et stort billede.

På få minutter kan et computerprogram så tælle, hvor mange græskar, der er på markerne. Det er først, når plantens blade er visnet, at computeren kan genkende den orange frugt.

"Hvis jeg tidligt på sæsonen kan få et overblik over, hvor mange gode græskar jeg har, og hvor de ligger henne på markerne, så har jeg mulighed for at optimere min produktion og mit salg. Lige nu har vi et spild på mellem fem og ti procent, som bare ligger og rådner på marken", forklarer han til mediet.

Frants Bernstorff-Gyldensteen har ikke gjort brug af teknologien endnu på grund af store mængder regn. Samarbejdet med droneceteret fortsætter dog et år endnu.

På sigt skal programmet også gøres tilgængeligt for andre landmænd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle