Godsejer vil redde dansk landbrug: Læg det hele om til økologi

Godsejer Svend Brodersen fra Gram Slot har selv et økologisk landbrug. Nu ser han gerne, at resten af dansk landbrug bliver økologisk også.

Det går dårligt for det konventionelle landbrug lige nu. Det kan man ikke komme udenom. Men det gør det ikke for økologisk landbrug.

Derfor burde alle konventionelle landmænd skifte til økologisk landbrug i stedet. Det mener godsejer Svend Brodersen, der driver sit eget økologiske landbrug på Gram Slot. 

"Danmark har alle løsninger til de problemer, som de står overfor i landbruget. Det handler bare om at kigge i den rigtige retning. Man kan godt drive et helt land økologisk, der er plads til alle. Konventionelt landbrug er ikke en farbar vej længere med hele tiden flere grise og mindre indtjening," siger Svend Brodersen. 

Selv driver Svend Brodersen et økologisk landbrug på Gram Slot og sælger til Rema 1000. Aktieselskabet Gram Slot, der er ejet af Svend Brodersen og hans kone sammen med Rema 1000, havde sidst år en omsætning på 70 mio. kr.

"Verden efterspørger økologiske varer, så hvorfor skal vi ikke tage førertrøjen på og forsyne verden med økologi fra Danmark?" spørger godsejeren. 

Landbruget skal genfinde sine værdier 

Svend Brodersen er først og fremmest uddannet landmand, og han har kun respekt til overs for det landbrug, der har været med til at forme Danmark. Ved at skifte til økologi vil danske landmænd genvinde respekt fra forbrugerne.

"Når jeg siger, at Danmark skal blive økologisk, så siger jeg det med stor respekt for landbruget. De holdninger og værdier, som landbruget bærer, er vigtige for Danmark.

Men det er blevet lavstatus at være landmand. Det, der har skabt Danmark, er ved at dø ud. Vi skal som landmænd genvinde vores selvtillid. Vi skal tage teten og ændre opfattelsen af landmænd," siger han. 

Det skal ikke kun være politikerne fra fløjene, der udtaler sig om muligheden for mere økologi i Danmark. Svend Brodersen vil gerne skabe en positiv og konstruktiv debat om at gøre Danmark mere økologisk.

Derfor optræder han også i en artikel i dagens Berlingske, hvor han fortæller om visionerne for Danmark som 100 procent økologisk. 

"Vi skal have skabt en debat om, hvor landbruget er på vej hen. Og så trænger vi til at høre fra andre end Enhedslisten og Alternativet, der siger, det bare kan lade sig gøre. Nu siger jeg det også. Det kan lade sig gøre," opfordrer godsejeren.

Kan skabe flere arbejdspladser 

Ikke nok med at et økologisk landbrug vil give landmanden flere penge mellem hænderne, så vil en omskiftning også skabe flere arbejdspladser for landmanden, mener Svend Brodersen. 

"På otte år er vi gået fra 0 til 70 fultidsansatte. Der kan ske en fordobling af arbejdspladser, hvis Danmark bliver økologisk.

Jeg ved godt, at det er en kæmpe udfordring at ændre fra konventionelt til økologi i sit landbrug, men det kan lade sig gøre. Vi ser det flere steder i Danmark lige nu," siger han. 

Hele Europa lider under den store overproduktion af konventionelt mælk, kød og æg. Det er de økologiske landmænd ikke ramt af på samme måde, fordi efterspørgslen efter økologi er blevet så høj. Godsejeren fra Gram Slot synes bare, at danske landmænd skal springe ud i det. 

"Der skal være fokus på det, som forbrugerne vil have, og ikke hvad vi plejer at gøre. Det holder ikke længere at sige ”det plejer jeg at gøre”.

Der er kæmpe vækst af økologi i hele verden, det kan den danske landmand lige så godt drage nytte af ved at omdanne," fortæller godsejeren. 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle