Godsejere oplever voldsomt pres på private naturarealer under corona

Danskerne vil ud i naturen som aldrig før. Men langt fra alle gebærder sig hensynsfyldt på de privatejede arealer. Det konstaterede medlemmer af Større Jordbrug på årsmødet.

Godsejere med store, naturskønne arealer oplever nærmest at blive løbet over ende af danskere, som har genfundet glæden ved vandreture i naturen under corona-epidemien.

"Jeg har personligt oplevet, at der er et enormt pres på min ejendom - der er rigtig mange, der kommer ud. Det flyder med affald og øldåser og folk tramper rundt i markerne. Mange ved ganske enkelt ikke, hvordan de skal opføre sig i naturen", sagde Christina Ahlefeldt Laurvig, formand for Større Jordbrug, ved sektionens årsmøde mandag.

"Min ejendom har mere end nogensinde været under pres her i coronatiden, hvor alle er hjemme og hvor flere og flere går ud i naturen".

Pres på ejendomretten

Det var Kristian Lundgaard-Karlshøj, der rejste debatten om  det stigende pres på ejendomsretten.

Han efterlyste modstandskamp fra sektionen, hvis regeringen kommer på den tanke, at adgangsreglerne skal udvides i forhold til det nuværende niveau.

"Med udsigt til endnu en rød halvleg kan man jo godt forestille sig, at der kommer et pres for at give befolkningen mere adgang til vores ejendomme".

Også Nicolai Tillisch havde oplevet stigende problemer med besøgende gæster, som ikke gebærder sig hensynsfyldt.

Følsom debat

Christina Ahlefeldt-Laurvig lovede at stå vagt om, at adgangen ikke udvides i forhold til nu.

Hun understregede samtidig, at debatten er følsom, og at hun går ind for en dialogbaseret linje, - og måske en oplysningskampagne om færdsel i naturen og på private arealer.

"Men det er en rigtig svær øvelse. Vores største problem er helt grundlæggende, at folk vil have mere adgang" sagde hun.

Overset indsats

Christina Ahlefeldt-Laurvig efterlyste i sin mundtlige beretning større anerkendelse af den indsats for naturpleje, som mange medlemmer af Sektionen for Større Jordbrug har foretaget i generationer - men også for, at der er en forretning, som skal holdes kørende med f.eks. jagt og fiskeri.

"Mange af os sætter en ære i at have god natur og biodiversitet på vores ejendomme og har gjort det i generationer. En del af den natur, der findes på vores ejendomme, ville slet ikke findes uden disse indsatser".  

70 procent af de privatejede Natura 2000-arealer i Danmark tilhører medlemmer af Sektionen for Større Jordbrug.
 

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle