GPS-log viser kirkeugles vilde flyvetur: Resultatet giver håb for truet art

En GPS-mærket kirkeugle er fløjet på tværs af Jylland og har fordoblet den hidtidige rekord en ringmærket kirkeugle har fløjet. Resultatet giver vigtig viden om sjældne arters evne til at finde artsfæller og er godt nyt for bevaringsarbejdet for kirkeugler. 

Det kan være svært at finde en mage, når man er kirkeugle - og det kan faktisk være en af grundene til, at der er så få af den truede fugl herhjemme.

For kun få kirkeugler vokser op og går fra unge til selv at blive ynglefugl, og en af udfordringerne er simpelthen, at der er så langt mellem en passende mage.

Det skriver Professor Peter Sunde, Institut for Ecoscience Aarhus Universitet, der har været del af et nyt studie, hvor man har GPS-logget en kirkeugle.

Et studie, der giver håb om, at uglerne er villige til at flyve længere end hidtil antaget for at parre sig. Faktisk viser studiet, at kirkeugler, der er i områder uden artsfæller, kan bevæge sig længere på en enkelt nat end de gennemsnitligt gør et helt liv, for at lede efter en mage.

- Dette tyder klart på at uglerne bevæger sig over større områder, når der ikke er artsfæller i nærheden. Dermed øges deres chancer for at finde mager, skriver Peter Sunde.

- Den ny viden om ungfugles spredningsadfærd er nyttig i forbindelse med planlægning af bestandsgenopretningstiltag.

Dating-hjælp

Bortset fra en lille klynge på knap ti par i Østhimmerland er der stort set ikke flere kirkeugler tilbage i Danmark. Faktisk er der kun kendskab til cirka fem andre par som er spredt over resten af Jylland med det nordligste par i Løkken og det sydligste par i Føvling i Sønderjylland.

- Når en art bliver så sjælden, som tilfældet er for kirkeuglen i Danmark, kan det være vanskeligt for dem at finde mager. For truede arter er sjældenhed derfor et problem i sig selv og fører til, at de i sidste ende uddør, skriver Peter Sunde.

- I bevarelsesindsatser for truede arter er derfor vigtigt ikke blot at sikre de bedste betingelser for at de sidste individer kan yngle og overleve, man er også nødt til at tænke på at de skal kunne finde hinanden, pointerer Peter Sunde. 

Fløj 169 kilometer

Og så tilbage til studiet, for i juni 2019 blev ni flyvefærdige kirkeugleunger mærket med GPS-loggere.

Loggerne var på størrelse med en sukkerknald og monteret under fjerdragten. Frem til oktober blev alle uglerne på deres hjemegn, og i denne periode døde fire af uglerne. En forventet dødelighed. Fire andre blev sporet gennem den følgende vinter og forår - men det er den niende ugle, der er interessant. 

For signalet døde, og først i november 2021 blev den niende kirkeugle fundet - og det overraskende nok ved Danmarks sydligste kendte kirkeuglepar.

- At den nu befandt sig i Føvling, 169 km fra den rede, hvor den var blevet mærket, var dog en overraskelse. Den hidtidige længste genmærkningsafstand for en ringmærket kirkeugle er således 71 km, skriver Peter Sunde. 

Uglen var altså en yderst ihærdig en af slagsen, idet den har fløjet fra Himmerland og 169 kilometer sydpå for at finde en potentiel mage.

Normalt bevæger kirkeugler sig kun omkring 21 kilometer

Undersøgelsen blev foretaget af forskere fra Aarhus Universitet og Aalborg Universitet efter godkendelse fra Ringmærkningscentralen på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Så hvad skal man gøre?

Ud over at være spændende ny viden for forskerne, kan studiet i praksis bruges, når der skal planlægges indsatser for at bevare den truede kirkeugle. 

- Da tre ud af fire fugle, som endte med at yngle, vendte tilbage til den bestand de kom fra, viser undersøgelsen, at man med fordel skal opsætte redekasser og fokusere habitatforbedrende tiltag inden for få kilometer af eksisterende par, skriver Peter Sunde.

- Men Føvlinguglens bevægelser viser også, at man ikke helt skal afskrive meget isolerede kirkepar som helt tabt for bestanden. Sporing af GPS-mærkede ungfugle har i øvrigt vist, at man også kan benytte de mærkede fugle til at lokalisere ukendte eller nyetablerede par og dermed rette en indsats direkte mod disse.

Sporingerne af de øvrige kirkeugler afslørede på den måde to nye kirkeugler.

Faktaboks

Andre læringer fra studiet:

  • Kirkeugler etablerer sig i områder de kender, og ved der findes føde i, henover vinteren. Deres søgen efter mage starter derefter først i foråret.
  • Kirkeugler navigerer uden problem tilbage til steder, hvor de har været før.
  • Kirkeugler er forbavsende gode til at finde artsfæller: En kirkeugle kan høre en artsfælle på kilometers afstand, men med kun 3-4 kirkeuglepar i Jylland syd for Randers viser det en utrolig evne, at en kirkeugle har fundet en mage så langt fra sit fødested et år efter.
  • I det 20. århundrede var arten fortsat en almindelig dansk ynglefugl.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle