Græs er billigt foder - og vejen til en merpris for kødet

Om det er den stærke smag af græs, som jævnligt oversvømmes med saltvand, eller om det er dyrenes gang på arealer rundt om Ho Bugt, hvor der hver dag kører busser med turister, står hen i det uvisse.

Men faktum er, at familien Slaikjær med Anne-Marie (datter) og Bjarne (far) i spidsen har ramt plet med afsætningen af kødet fra deres 130 græsfodrede galloway og angus.

For fire år siden tog de kontakt til slagter Theilgaard i Esbjerg, og i dag kan de slet ikke mætte forbrugernes efterspørgsel.

»Vi kunne sælge det dobbelte, og vi har flere gange måtte sige nej til slagteren. Det piner os hver gang, men vi kan ikke forøge besætningen fra den ene dag til den anden«, siger Bjarne Slaikjær.

Han holder dog løbende øje med dyr, som er til salg, ligesom der lægges flere kvier til for at få flere kalve.

Fast pris

Aftalen med slagter Theilgaard gælder alle de dyr, som Slaikjær kan producere. Alle dyr afregnes til samme kilopris uanset slagtevægt og alder på dyret.

Dyrene slagtes på det nærliggende Tistrup Slagtehus, og Theilgaard modner selv kødet færdigt. Han betaler også slagteomkostningerne, imens Slaikjær betaler fragten af dyrene. Prisen ønsker de at holde for sig selv.

»Men vi får mere, end vi ville få hos eksempelvis Danish Crown, og det var også årsagen til, at vi begyndte at arbejde med at afsætte selv«, fortæller Anne Marie Slaikjær.

»Vi leverede 11 dyr på et tidspunkt, og jeg følte, at vi forærede godt kød væk. Frustrationen fik mig til at skrive en mail til Theilgaard, og heldigvis kunne han se ideen. Vi fik en snak, han så dyrene, og så lavede vi en aftale«, fortæller hun.

Familien sælger enkelte dyr direkte til forbrugerne, og naboen, Ho Kro, har også hakkebøffer og grillpølser af familiens kødkvægskød på menuen sommeren over.

»Men det er klart lettest at sælge det via Theilgaard. Vi har fået flere forespørgsler fra restauranter. Også udenfor området, men vi henviser altid til slagteren«, siger Anne Marie Slaikjær og nævner, at Theilgaard også sælger kødet til en restaurant i Esbjerg, som ellers har vegetariske retter som sit hovedfokus.

»Lige præcis det beviser, at der er et marked for godt kød. Flere forbrugere vælger kødet fra til hverdag, men når de så vil have kød, vil de have dansk kvalitet. Det er dem, som vi skal ramme«, siger Anne Marie Slaikjær.

Det mest naturlige

I lande som England og Holland er der spirende forbrugerbevægelser, som foretrækker kød fra græsfodrede dyr, fordi græsset giver kødet et højere og bedre indhold af fedtsyrer.

Hos familien Slaikjær på Fjordgaarden i Ho vest for Esbjerg er fodring med græs ikke en ny dille. Ej heller har de tænkt på, at det kunne blive et salgsparameter.

»Vi har nok altid haft den tilgang, at dyrene skal kunne leve og producere kød af det, som er her. Strandengene bugner med græs. Det bliver aldrig for tørt, og vi kan tage et til to årlige slæt af wrap og hø og ser ingen grund til at købe foder ind«, begrunder Bjarne Slaikjær.

De har selv 60 hektar og afgræsser yderligere 140 hektar, primært på græsningsaftaler. Grundbetaling, MVJ-støtte og økonomisk kompensation i det særlige projekt Engsnarre bidrager pænt til indtjeningen og gør græsset til et billigt foder.

Sådan skal det også være, hvis økonomien skal hænge sammen, slår Anne Marie Slaikjær fast. For græsfodringen giver ikke en høj tilvækst, og ungdyrene kan derfor først slagtes ved to til tre års alderen, hvor de kan veje 240 til 300 kg på krogen.

»Vi forsøger dog at hæve tilvæksten på slagtedyrene ved at flytte dem hver 10. til 14. dag til en ny fold. De får små folde med godt græs, og det giver mere tilvækst«, er Bjarne Slaikjærs vurdering.

Race mindre vigtigt

En anden vej til mere tilvækst har været indkrydsning med angus. Slagteren kan ikke se forskel på kødet, og i salgsøjemed er racen ikke altafgørende.

»Men det skal være ekstensive dyr, ellers kan de ikke klare sig under vores betingelser«, slår Bjarne Slaikjær fast.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle