Grøn vismand: For at nå klimamål, kan landbruget skære en fjerdel af eksporten væk

Professor Lars Gårn Hansen mener, at vi af hensyn til klimaet godt kan undvære en fjerdel af den danske landbrugseksport.

En rapport fra Det Miljøøkonomiske Råd fastslår, at dansk økonomi ikke knækker, hvis politikerne vælger at nå målet om en 70 procents reduktion af Danmarks udledning med en fælles klimaafgift på 1200 kr. pr. ton CO2 - som landbruget ellers har advaret mod.

Det skriver Berlingske, der har snakket med formand for det Miljøøkonomiske Råd og
professor ved Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen.

Klimaafgiften vil ellers betyde et tab af hver fjerde arbejdsplads i landbrugs- og fødevarebranchen og en nedgang i branchens eksporten for 30 mia. kr. En stor del af jobbene og eksporten vil dog genopstå i andre brancher, og derfor regner økonomerne med, at regningen kun bliver omkring fire mia. kr. - 0,15 pct. af BNP.

"Det her er en kold økonomisk beregning. Det er den vej, der giver den laveste samfundsøkonomiske regning. Men det er vigtigt at understrege, at der er en regning. Et ambitiøst klimamål koster noget for samfundet. Samfundet bliver fattigere. Men at indføre en drivhusgasafgift på 1.200 kroner, som også gælder landbruget, er den måde hvorpå, vi bliver mindst muligt fattigere", siger Lars Gårn Hansen.

Klimadirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring mener, at en ensartet CO2-afgift vil have større konsekvenser for landbruget end vismændene har beregnet. Han fremhæver, at landbruget ifølge L&F's beregninger står for en femtedel af dansk vareeksport, og mener at erhvervet har stor betydning for beskæftigelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle