Grønne fødevareprojekter modtager 97 mio. kr. i støtte

Fødevareministeriets grønne erhvervsstøtteordning, GUDP, har netop uddelt sin anden pulje af midler i 2014, der skal skabe grøn vækst i fødevareerhvervene. 18 projekter har tilsammen fået støtte for 97 mio. kr.

En række projekter kan glæde sig over at have fået penge til at udvikle og demonstrere nye løsninger inden for fødevareerhvervene.

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har netop uddelt 97 mio. kr. til 18 projekter, der skal vise nye veje for vækst i fødevareerhvervet, uden det går ud over klima, miljø og dyrevelfærd. 

”Det er helt afgørende, at vi satser på innovation og udvikling, hvis vi skal fremme en bæredygtig vækst i fødevareerhvervet.  GUDP-midlerne målrettes lovende projekter, der skal finde svar på nogle af de konkrete udfordringer, som erhvervet står overfor. Det er en investering i fremtiden, der skal sikre, at Danmark fortsat ligger i førerfeltet i den internationale konkurrence. Vi skal ikke alene konkurrere på pris, men på kvalitet, miljøhensyn og dyrevelfærd,” siger fødevareminister Dan Jørgensen.

57 ansøgninger

Til denne ansøgningsrunde fik GUDP 57 ansøgninger. GUDP’s bestyrelsesformand, Mikael Thinghuus, glæder sig over kvaliteten af de mange ansøgninger. 

”Vi har fået bud på mange spændende og meget forskellige projekter. Det viser, at der er det nødvendige engagement i branchen til at løse de udfordringer, som fødevareerhvervet står overfor. Fælles for de 18 projekter, der har fået støtte, er, at de viser, at idealer om bæredygtighed, dyrevelfærd og miljøhensyn kan gøres til en fornuftig forretning,” siger Mikael Thinghuus, bestyrelsesformand i GUDP. 

Bedre ressourcebrug og fødevaresikkerhed

Flere af de projekter, der har fået støtte, vil udvikle nye løsninger, der skal gøre dele af fødevareerhvervet mere ressourceeffektivt. Et par projekter kommer fx med interessante bud på, hvordan fiskerne kan imødekomme det kommende discard-forbud, der gør, at de ikke må smide bifangst overbord. 

Andre projekter forholder sig til aktuelle problemstillinger i fødevareerhvervet, som fødevaresikkerhed og overforbrug af gylle. Et projekt vil udvikle nye biokonserverende løsninger, der målrettet minimerer bestemte bakterier i fødevarer. Og et andet projekt vil bruge overskydende gylle til fremstilling af lim, plastic og AdBlue.
 

 

Faktaboks

Om GUDP

GUDP uddeler hvert år ca. 200 mio. kr. fordelt på to ansøgningsrunder.

GUDP understøtter projekter, som arbejder med en dobbelt bundlinje, der både løser grønne udfordringer og styrker en virksomheds forretning.

Næste frist for at søge støtte fra GUDP er formentlig i marts 2015.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle