Kunderne vælger fortsat de økologiske produkter på hylderne i Rema 1000 og derfor har Gram Slot nu kunne udvide salget af økologiske produkter i discountkædens butikker.
Til trods for inflation og stigende udgifter er interessen for og efterspørgslen efter økologi fortsat stigende.
Det mærker de i hvert fald tydeligt på Gram Slot, der er Danmarks største økologiske landbrug.
Det fortæller landmand og godsejer, Svend Brodersen.
- Til trods for inflationen og andre usikkerheder i verden oplever vi, at kunderne fortsat og i stigende grad vælger økologien til, siger han i en pressemeddelelse fra butikskæden Rema 1000.
Discountkæden, der er medejer af Gram Slot i Sønderjylland, udvider derfor nu sit økologiske sortiment fra slottet.
Senest har Gram Slot og Rema 1000 lanceret økologiske dippers og økologiske madspildskartofler - frasorterede kartofler, som er for gode til at blive kasseret, ligesom ekstra store, økologiske pommes og økologisk madlavningsfløde også er blandt de nyeste skud på stammen fra slottet i Sønderjylland.
Udviklingen betyder, at man nu kan vælge imellem knap 50 økologiske produkter fra Gram Slot.
- Vi har samarbejdet med Rema 1000 siden 2010, og omdrejningspunktet og motivationen har hele tiden været - og er det fortsat - at økologi skal være tilgængeligt for alle til priser, hvor alle kan være med, siger Svend Brodersen.
Gram Slot og butikskæden har løbende udviklet og sat nye økologiske produkter i salg. Sortimentet tæller nu alt fra mælk, fløde, ost og mel til mysli, løg, spidskål og mange andre produkter.
I løbet af 2023 vil de sidste Aldi-butikker lukke i Danmark, og i takt med at Rema 1000 overtager de 114 Aldi-butikker forventer Gram Slot også, at deres produktion og salg vil stige.
- Hvis det lykkes for Rema 1000 at overtage alle de her Aldi-butikker, står vi overfor en spændende mulighed, hvor vi måske skal udvide 10 - 20 procent, har Svend Brodersen tidligere udtalt til LandbrugsAvisen.
Over de sidste år har Gram Slot da også udvidet både sin kvægbesætning og antal hektar betydeligt.
Det er nødvendigt for at følge med efterspørgslen, men de ekstra hektar er også gået til foderproduktion på markerne omkring slottet.
Gram Slot har nemlig udskiftet importeret soja med egne afgrøder som foder til de 1.200 økologiske køer.
Ambitionen om at blive selvforsynende med foder er en omstilling, som har taget 15 år. Men det betaler sig på den lange bane, siger Svend Brodersen:
- På Gram Slot tror vi på, at den lokale forankring er god for både dyrene, miljøet og kunderne. Ved at dyrke vores egne afgrøder og være selvforsynende med foder til køerne kan vi producere bedre kvalitet til samme pris, og vi undgår samtidig at være nødt til at importere foder fra andre steder i verden, siger Svend Brodersen.
Det seneste tiltag fra Gram Slot er en ændring af emballagen omkring slottets mejeriprodukter, lyder det i meddelelsen.
De nye regler for affaldssortering betyder nemlig, at den tidligere kridtpose skal sorteres som restaffald og dermed ikke genanvendes. Derfor er kridtposen nu erstattet af traditionelle mælkekartoner, der kan sorteres som mad- og drikkekartoner.
/kold