Grand Cru på Lammefjorden: Der er en ny gulerodssherif i byen

Grand Cru diplomer til Kristoffer Linderoth og Anders Biltoft Kristensen for hhv. årets bedste gulerod og kartoffel.

En strategi om at gå med den sikre sort gav pote for 28-årige Kristoffer Linderoth, da han mandag kunne lade sig selv og sin gulerod kåre som Lammefjordens bedste på trods af, at han deltog i konkurrencen for første gang. 

Prisen blev overrakt ved Lammefjorden Grand Cru, som Lammefjordens Grøntsagslaug står bag i samarbejde med VisitOdsherred og Geopark Odsherred.

Anderledes rutineret er Anders Kristensen fra Slotsgården, der for tredje gang i træk kunne gå hjem med et diplom, da hans kartoffel blev kåret som den bedste. En pris, han også vandt sidste år, mens han i 2016 leverede den bedste gulerod.

Vigtig titel

Unge Kristoffer Linderoth er direktør på Brogaard i Fårevejle, hvor han og 15 fuldtidsmedarbejdere driver 500 hektar på Lammefjorden, hvor der bliver dyrket rodfrugter og kartofler på lidt over halvdelen.

"Det er selvfølgelig en fornøjelse at vinde sådan en titel. Især når man kommer som ny i et felt af rutinerede producenter", siger Kristoffer Linderoth til landbrugsavisen.dk og fortsætter:

"Men vi er jo et helt hold, der står bag produktionen, så der er mange om æren i det her tilfælde".

Landmanden har to bud på, hvorfor netop hans gulerod løb med sejren.

"For det første gik vi med en gammel sort, Bolero, der er en god efterårsgulerod. Hvor de andre prøvede med nye sorter, gik vi med den sikre, kan man sige", siger han og tilføjer:

"Og for det andet har vi placeret vores gulerødder på utrolig næringsrig dyndjord, som giver en god smagsoplevelse. I år har tørken spillet ind, og for lidt vand kan give en bitter smag". 

rodfrugter er fundamentet

Brogaard er i gang med et generationsskifte, hvor nuværende bestyrelselsformand Boye Skytte skal købes ud af Kristoffer Linderoth. 

Titlen tyder da på, at Boye Skytte har fundet den rette arvtager?

"Den er i hvert fald en god start", griner Kristoffer Linderoth og tilføjer:

"Men prisen er vigtig, fordi rodfrugter er fundamentet for vores daglige drift. Vi leverer rodfrugter fra eget pakkeri til hoteller, restauranter og Coop, og så betyder det meget, at vi har et diplom, der siger, at det vi laver er kvalitet".

kokke i dommerpanelet

Kåringen foregik i smukt efterårsvejr i den flot pyntede maskinhal på pumpestationen i Audebo.

Her var op mod 200 gæster med til at kåre vinderne sammen med dommerpanelet bestående af de to kokke, Claus Holm og Claus Henriksen, og direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer.

Den bedste kartoffel i en tæt afstemning mellem de tre finalister var af sorten Alexandra.

Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug, overrakte diplomer til de to vindere.

Grand Cru kåringerne begyndte i 1997, efter at lammefjordsguleroden i 1996 opnåede EU's prædikat BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse).

Og da lammefjordskartoflen i 2014 fik samme prædikat, kom den også med i kåringen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle