Granitgris bliver slutsten i frihandelsaftale med Japan

I anledning af den europæisk-japanske frihandelsaftale, der træder i kraft i dag, blev den japanske ambassadør præsenteret for en granitgris.

I dag træder frihandelsaftalen mellem EU og Japan i kraft. Aftalen indebærer sænkede eller helt fjernede toldafgifter på en række varer, herunder fødevarer. 

Især eksporten af svinekød forventes at stige, og derfor havde Landbrug & Fødevarer i dag indbudt den japanske ambassadør Toshiro Suzuki til en reception på Axelborg.

Ved receptionen blev Ambassadøren præsenteret for den gave, som den danske svinesektor sender til den danske ambassade i Tokyo. 

”Det her er uden tvivl den tungeste gris, vi nogensinde har eksporteret”, sagde Asger Krogsgaard, næstformand i Landbrug & Fødevarer, da ambassadør Suzuki havde trukket lagnet af den 6-800 kilo tunge granitgris.

Grisen skal fremover stå på den danske ambassade i Tokyo. 

Granitgrisen var et tegn på velvilje og de gode handelsrelationer, der altid har været mellem Danmark, sagde Asger Krogsgaard. 

Og ambassadør Suzuki erklærede sig enig:

”Jeg mistænker, at handelsbalancen mellem vores lande vil tippe endnu mere til Danmarks fordel. Men det er vi glade for i Japan, for vi ved at vi får produkter af høj kvalitet”, sagde Toshiro Suzuki. 

Øger eksport betydeligt

Og det er en frihandelsaftale med gode udsigter: En ny analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at eksporten af fødevarer kan stige med op til 83 pct. i løbet af de næste 10-15 år på grund af aftalen.

Det glæder direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung.

”Det er en vigtig aftale med stort potentiale for den danske fødevareklynge, som vi har arbejdet for længe. Japanerne er særligt glade for danske fødevarer på grund af vores høje kvalitet og sikkerhed. Samtidig er vi et af de lande, der bruger mindst antibiotika i produktionen”, siger Anne Arhnung i en pressemeddelelse. 

Landbrugsavisen.dk har tidligere skrevet om japanernes glæde ved og tiltro til danske fødevarer.

Et helt konkret tal på mereksporten vil Asger Krogsgaard dog ikke give. 

”Jeg tror ikke nødvendigvis at den eksporterede mængde vil stige ret meget. Men de produkter der vil blive eksporteret mere af vil være højværdivarer, forædlede varer. Så på den måde vil værdien af eksporten stige en del, men det er for tidligt at sige hvor meget”, siger Asger Krogsgaard. 

Han betegnede dagen i dag som en festdag, især for danske landmænd. 

”Den stigning der kommer i eksporten, den er jo lige ud til landmændene”.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle