GratisMad.dk - til kamp mod madspild og madfattigdom

'Ordet er Frit' skrives af et fast panel. Det skrevne er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand, Stop Spild af Mad

Det er blevet dyrt at være dansker. En ud af fem danskere siger, at de er bekymrede over, om deres husstand har råd til at købe den nødvendige mængde mad eller må gå hårdt på kompromis med valget af madvarer i den kommende tid, viser den seneste undersøgelse af YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad.

6 procent af danskerne svarer, at de har søgt gratis madhjælp inden for det seneste halve år - og 13 procent svarer, at de overvejer eller forventer at søge gratis madhjælp fremover. Flere velgørende danske nødhjælpsorganisationer fortæller, at i år bliver der rift om julehjælp på grund af inflation og stigende priser. Flere i forvejen udsatte danskere bliver endnu mere ramt.

Fødevarepriserne er ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik steget med 16,5 procent siden samme tid sidste år - og nu skal en børnefamilie af med op mod 46.000 kroner mere for samme varer og tjenester som for et år siden, skriver Finans.dk.

Sidste år har foreningen Stop Spild Af Mad lanceret den landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad, GratisMad.dk.

Portalen har allerede opnået over en kvart million besøg og bruges flittigt af både maddonorer og modtagere.

Portalen GratisMad.dk gør det nemmere og hurtigere for madfattige danskere at modtage god, gratis overskudsmad i deres lokalområder - og for donorer at donere overskudsmad i deres lokalområder.

GratisMad.dk består af en lettilgængelig gratis digital portal på mobil og web, som gør det nemt for danskere i madfattigdom - det vil sige fattige familier, hjemløse og andre socialt udsatte - at få nem og hurtig adgang til gratis lokal overskudsmad, over hele landet og på en værdig måde.

Portalen GratisMad.dk bruges også til, at flere lokale donorer af overskudsmad, for eksempel fødevareproducenter, supermarkeder, grossister og lignende let kan komme i direkte kontakt med lokale aftagere, såsom væresteder, herberger, velgørende organisationer, lokale madspildsgrupper og andre lokale initiativer mod madspild.

Derved bliver disse forvandlet til lokale madbanker og kan hurtigere og nemmere komme i direkte kontakt med velgørende organisationer og modtagere. GratisMad.dk er udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden.

I skivende stund er der 726 modtagerorganisationer på portalen GratisMad.dk - og de bliver løbende kvalitetssikret.

GratisMad.dk er et initiativ, som fødevarebranchen længe har efterspurgt. En nem, håndgribelig, lokal og hurtig løsning, hvorpå man kan donere sit overskudsmad til velgørende formål - hurtigt og uden besvær. Her får man både mulighed for at støtte sit lokalsamfund og samtidig spare CO2 og transport, da GratisMad.dk er en lokal løsning, der netop ikke kræver lang transport, stort lager og omfattende logistik. Det nytter for eksempel ikke at transportere en kvart palle mad fra en landsdel til en anden, hvorimod det nemmere kan gøres lokalt.

I år bliver portalen GratisMad.dk en ekstra hjælp til julehjælp - og flere velgørende danske nødhjælpsorganisationer har allerede tilkendegivet, at de bruger portalen til afviste julehjælpsansøgere.

Men også til hverdagen er GratisMad.dk en seriøs hjælp til kampen mod madspild og madfattigdom.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle