Greenpeace-aktivister blokerer gigantisk skib med soja i lasten 

Greenpeace-aktivister har blokeret et hollandsk skib med soja ombord.

Mere end 60 Greenpeace-aktivister fra hele Europa og Danmark har siden midnat, natten til 11. maj,  indledt en blokade af et gigantisk sojaskib i Holland. Aktivisterne protesterer fredeligt ved indsejlingen til Amsterdam for at lægge pres på for en stærk EU-skovlov, der stopper EU’s medvirken til rydningen af verdens skove og naturområder. 
 
Her blokerer klatreaktivister sluseporte og dermed indsejlingen for det gigantiske 225 meter lange fragtskib, Crimson Ace, der er sejlet fra Brasilien med 60.000 ton soja i lasten - svarende til vægten af 30.000 biler. Med sig har de også et banner med et budskab til Danmarks regering.

Foto: Marten van Dijl / Greenpeace
 
Aktivisterne er sejlet ud i gummibåde og har placeret enorme oppustelige terninger som en del af blokaden for skibets indsejling. På terningerne er der skrevet navnene på tusinder af mennesker, der støtter aktionen, samt teksten “Beskyt naturen”. 
 
- Vi blokerer for dette skibs last af soja for at få sat en stopper for EU’s og Danmarks medvirken til naturødelæggelser i lande som Brasilien. Det er dybt uansvarligt, at EU’s storproduktion af køer, svin og kyllinger sker på bekostning af naturen, klimaet og oprindelige folk. Miljøminister Lea Wermelin og EU’s ledere må nu sikre, at vi får en stærk EU-skovlov, der garanterer skovrydningsfri varer i EU og dermed også Danmark, siger den danske Greenpeace-aktivist Nicoline Hagen, der deltager i aktionen i en gummibåd.
 
Trækker fragtskibet Crimson Ace et spor af afbrændt skov efter sig fra Brasilien? Ja, sandsynligvis, mener Greenpeace, for kødindustriens forbrug af importeret soja til dyrefoder er en af de største årsager til rydningen af skov, naturødelæggelser og krænkelser af menneskerettigheder. Men hverken EU eller Danmark kræver i dag, at selskaber kan dokumentere, hvor sojaen kommer fra, så det er umuligt at vide. 
 
Den nye EU-skovlov kan gøre det lovpligtigt for virksomheder at dokumentere sojaens oprindelse, og at importerede råvarer er fri for skovrydning og krænkelse af menneskerettigheder. 
 
Et alvorligt hul i lovforslaget ifølge Greenpeace, er, at det kun lægger op til at beskytte områder, der er strengt defineret som skov. Skovsavannen Cerradoen i Brasilien, hvor en stor del af EU’s sojaimport kommer fra, er ikke beskyttet af lovforslaget. Her er over halvdelen af områdets naturlige vegetation allerede blevet ryddet for at give plads til sojadyrkning og græsning af kvæg.
 
- Som forbrugere og borgere i EU har vi i dag ikke en jordisk chance for at vide, om varerne i vores indkøbskurve har været med til at rydde skov. Virksomheder har gang på gang lovet at løse problemet af frivillighedens vej, men i mellemtiden er skovrydningen bare fortsat. Nu er det på høje tid, at EU får en skovlov, der stiller virksomheder til ansvar for, at de varer, de sælger, ikke har været med til at ødelægge livsvigtig natur og skov eller krænker menneskerettigheder, siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov hos Greenpeace i Danmark.
 
Ledere af oprindelige folk fra Brasilien deltager også i protesten fra Greenpeace-skibet Beluga II. En af dem er Alberto Terena, leder af terena-folket i delstaten Mato Grosso do Sul. 
 
- Vi er blevet fordrevet fra vores land, og vores floder er forurenet af sprøjtegifte, altsammen for at skabe plads til at landbrugsindustrien kan vokse. Europa har medansvar for ødelæggelsen af vores hjem. Men den nye lov kan hjælpe med at stoppe ødelæggelse i fremtiden. Vi opfordrer derfor EU’s ministre til at gribe denne mulighed, ikke alene for at sikre oprindelige folks rettigheder, men også planetens fremtid. Produktionen af foder til jeres industrielle landbrugsdyr og import af oksekød skal ikke længere betyde vores lidelse, siger Alberto Terena.

Faktaboks

Sojaen og EU’s nye skovlov Holland er første stop for en stor del af soja, der importeres til EU og Danmark til foder i kødindustrien. Med aktionen kræver Greenpeace, at lovforslaget - der nu forhandles af EU’s miljøministre - styrkes, så virksomheder i EU fremover ikke kan importere varer med forbindelse til ryddet skov. Miljøminister Lea Wermelin skal med sine 26 ministerkolleger i EU mødes den 28. juni for at diskutere forslaget til EU-skovloven.  Greenpeace har fire krav til styrkelse af lovforslaget, som Lea Wermelin og EU-ministrene skal prioritere for, at loven kan leve op til sit formål: 1. Alle værdifulde naturområder skal beskyttes af loven – ikke kun skove, men også savanner, mangrove og vådområder.2. Alle produkter, der forårsager skov- og naturødelæggelser, skal indgå i loven.3. Loven skal sikre oprindelige folks og lokalsamfunds rettigheder.4. Loven skal stoppe finanssektoren i at investere i destruktive aktiviteter. 

Kilde: Greenpeace

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle