Greenpeace roser danske landmænd: De er sindssygt dygtige inden for rammen (opdateret)

Ifølge den landbrugspolitiske ordfører i Greenpeace, ser organisationen gerne, at fundamentet for EU's landbrugstøttet bliver ændret så det belønner en grønnere produktion. Samtidig roser han de danske landmænd.

Kampen om at påvirke forhandlingerne til den kommende reform af EUs landbrugstøtte er startet, og tirsdag offentliggjorde Greenpeace en ny international undersøgelse, der omfatter otte lande, herunder Danmark.

Ifølge Greenpeace var der i 2015 69 danske svine- og fjerkræfarme opført i EU-databasen E-PRTR som landbrug, der årligt forurener med mere end 10 ton ammoniak.

Ud af dem modtog 63 landbrugsstøtte i 2016, og ingen af dem fik altså reduktioner i den grønne støtte, som udgør en tredjedel af landbrugsstøtten.

Derfor konkluderer Greenpeace, med tingene sat på spidsen, at de 69 mest forurenende landbrug i Danmark bliver belønnet af EU's landbrugsstøtte,

Hos Landbrug &Fødevarer er man, ikke overraskende, meget lidt enige, i udmeldningen fra Greenpeace om at EU's andbrugstøtte belønner de mest forurenende landmænd.

"Den slutning Greenpeace laver, kan man ikke lave. Der er ingen sammenhæng mellem den måde, landbrugsstøtten er givet på, og de anlæg der er oplistet i PRTR. De omtalte husdyrbrug har alle fuldt lovlige anlæg med miljøgodkendelser og krav til brug af den bedst tilgængelige teknik. Der er ikke noget mærkeligt i at større anlæg har en større udledning. Der er tale om miljøeffektive anlæg med strenge krav til brug af miljøteknologi", siger Anette Christiansen, der er miljøchef i Landbrug & Fødevarer.

Og hos Greenpeace er man godt klar over, at det ikke er fordi, der bliver begået lovbrud, men at det er sådan, systemet er indrettet. Det er mere et udtryk for, hvordan de ønsker tingene skal se ud, lyder det.

"Vi ved godt, at det ikke er fordi, de 69 landmænd bryder loven, og det er jo heller ikke sådan, at vi ser landmændene som skurke, men vi vil gerne stille spørgsmålet om det virkelig er den måde, vi skal støtte på?", siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk ordfører hos Greenpeace i Danmark, til landbrugsavisen.dk.

Kødproduktionen skal halveres

Hos Greenpeace mener man, at kødproduktionen, globalt set, skal være halveret i 2050 - mindst.

"Vi anerkender, at de danske landmænd er sindssygt dygtige inden for den ramme, de har fået udstukket. Der er overbevisende dokumentation for, at de er et par procent bedre end andre lande til at producere bæredygtigt", siger han.

Men når de danske landmænd producerer mere bæredygtigt, hvorfor skal kødproduktionen så skæres ned herhjemme og ikke bare i andre lande?

"Vi har intet imod kødproduktion. Den er bare blevet alt for stor. Det gælder globalt set, men det er helt grotesk i Danmark, hvor man producerer flest dyr pr. indbygger sammelignet med alle andre lande. Vores land er sovset ind i følgerne af en alt for stor kødproduktion, og derfor vil vi reducere produktionen", siger Kristian Sloth.

Kød er alt for billigt

Kristian Slot mener desuden, at danskerne betaler alt for lidt for deres kød.

"Kød er lækkert og selvfølgelig der skal være være kødproduktion i Danmark, men de danske landmænd får alt, alt for lidt for deres for kød. Folk skal vænnes til at kød skal være dyrere. Som barn måtte vi kun spise to frikadeller per person, fordi kød var dyrt, og det skal det være igen", siger Kristian Sloth.

Ifølge landbrugsordføreren kan man mætte fire -fem gange flere ved at fokusere på planteproduktion til mennesker istedet.

"Selvfølgelig skal vi bruge de fantastiske teknologier, dansk landbrug har udviklet, men det skal bare være en markant mindre produktion. Vi skal have flere læhegn og flere markveje og så videre, og så skal det naturligvis være økologisk produktion", siger han.

Han mener, at det må være muligt at tænke nyt inden for sektoren og dermed stadig have landbrug i Danmark og generere en indtægt til Danmark, men ikke i samme målestok som i dag.

"Landmændene har fået tudet ørene fulde med mere effektivitet i mange år, så man kan slet ikke bebrejde den enkelte landmand noget som helst, men vores system skal laves om", slutter Kristian Sloth.

Obs: Artiklen er opdateret kl. 19.59 hvor det er præciseret at, Greenpeace ikke mener, at landbruget kan generere den sammen indtægt til DK som i dag. En markant mindre produktion betyder også mindre indtægt til Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle