Årets griseproducenter i Norge kåret: Tilvækst på 1.303 gram pr. dag

Det norske avlsselskab Norsvin har kåret årets griseproducenter 2022 ud af de besætninger, som er tilmeldt dataprogrammet Ingris.

Norske Norsvin har kåret vinderne af sidste års mest effektive produktioner baseret på data og resultater fra dataprogrammet Ingris. Programmet har data for 65 procent af den norske produktion af smågrise og 24 procent af slagtegriseproduktionen, ifølge udbyderen.

Norsvin har blandet andet kåret bedste soholder, bedste smågriseroducent og bedste slagtegriseproducent. 

Bedste smågriseproducent


Ifølge data fra Ingris er Helene S. Helgeberg og Dan Emil Berg fra Grinder de bedste smågrisproducenter. Deres smågrise vejer 12 kg ved fravænning, og 35 kg når de flyttes fra klimastald til slagtegrisestald. Smågrisene vokser i gennemsnit 714 g om dagen, og deres foderforbrug ligger på 1,42 norske FE pr. kg tilvækst. Samlet for produktionen er dødeligheden 0,5 procent. 

Bedste slagtegriseproducent


Den bedste slagtegrisproducent er John Harald Johnsen fra Nesna. Han har været i toppen i mange år og har flere gange haft den bedste besætning i Ingris. John Harald Johnsens besætning har SPF-status. I 2022 havde slagtegrisene en gennemsnitlig daglig tilvækst på 1.303 gram pr. dag og et foderforbrug på 2,39 norske FE. Kødprocenten var 61,7 og dødeligheden 0,4 procent. 

Bedste soholder

Hanne og Olav Vold fra Ottestad har i 2022 lavet de bedste resultater for soholdere. Parret har sidste år øget beregnet antal fravænnede grise pr. årsso med 1,4 fra 35,4 til 36,8 fravænnede pr. årsso. Deres søer har i gennemsnit 2,37 kuld om året og 16,5 levende fødte, 0,8 dødfødte og 14,8 fravænnede pr. kuld. Faringsprocenten er 93,5 og pattegrisedødeligheden 10 procent. Solveig Kongsrud fra Norsvin pointerer, at det er en stor forbedring fra bare sidste år, hvilket er imponerende, taget i betragtning af, at de allerede producerer på højt niveau. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle