Økologisk griseproducent fodrer 100 procent sojafrit

Den økologiske griseproducent Laurs Papsø fodrer alle grise med lokalt produceret protein – hele vejen igennem.

Som en af de første i Danmark fodrer Laurs Papsø alle sine flere hundrede økologiske grise uden brug af sojaprotein.

Dermed bidrager han positivt til den igangværende grønne udvikling af dansk landbrug, hvor der i endnu højere grad fokuseres på anvendelsen af lokalt produceret protein.

Det skriver Vestjyllands Andel i en pressemeddelelse.

- Jeg ved ikke, om jeg er så meget frontløber, men jeg er med til at lægge min besætning til, så vi kan få prøvet nogle produkter af. Det synes jeg er spændende, lyder det fra Laurs Papsø.

Vestjyllands Andel, som står for udvikling og produktion af foderet til Laurs Papsø, har i de seneste år satset stort på lokalt produceret protein via bl.a. græs, søstjerner og restprodukter fra fiskeindustrien. Flere af grovvareselskabets kunder anvender allerede de alternative proteinkilder, men hidtil kun i dele af besætningen.

- Projektet startede, fordi vi gerne ville vise, at fodring med græsprotein og marineprotein godt kan fungere i praksis i en hel besætning. I og med Laurs både har smågrise, søer og slagtegrise har vi haft mulighed for at implementere lokalt produceret protein hele vejen igennem systemet for dermed at se langtidseffekten af det, forklarer Kristian Knage-Drangsfeldt, der er produktkonsulent i Vestjyllands Andel.

Én ting er visioner – noget andet er resultater. Heldigvis er det en tilfreds landmand, som kan se tilbage på et succesfuldt forløb, hvor grisene er vokset helt efter hensigten.

- Set fra mit perspektiv fungerer det godt med de alternative proteinkilder i foderet. Både hvad angår tilvækst og mælkeydelse fra søerne, så har effekten generelt været god. Det er ikke sådan, at det falder ud sammenlignet med traditionelt foder, lyder det fra Laurs Papsø, der producerer cirka 1.600 slagtegrise om året.

Positive resultater

De positive resultater i Almind har givet blod på tanden hos Vestjyllands Andel. Ikke mindst fordi lokalt produceret protein formodes at blive en endnu større del af den grønne dagsorden for dansk landbrug.

- Det her projekt er helt unikt, men visionerne rækker videre ud. Økologerne er ganske vist de første til at lykkes med 100 procent sojafri fodring i en hel besætning, men vores marineprotein bliver også brugt konventionelt, så vi er allerede i gang med at udbrede det, påpeger Kristian Knage-Drangsfeldt og uddyber:

- Tidligere fangede man fisk udelukkende til at lave fiskemel. Men det her er restprodukter, som vi giver fornyet værdi, hvilket passer godt ind i vores tanker om bæredygtighed og reduceret klimabelastning. Det samme gælder for vores græsprotein, hvor vi udover selve proteinudvindingen sørger for at binde noget kulstof på markerne, samtidig med at vi anvender restprodukterne til øvrige dyregrupper eller i biogasanlæg.

Også Laurs Papsø glæder sig over de positive synergier, som lokalt produceret protein fører med sig.

- Jeg synes, det er fint, hvis vi kan producere noget protein på hjemmemarkedet. Fremfor at vi skal hente det på den anden side af jorden i form af noget soja, som bliver dyrket derovre. Det må da være bæredygtighed, at vi kan genanvende nogle af de ressourcer, vi har på vores egne breddegrader, slutter Laurs Papsø.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle