Øresår hos grise er et mysterium - her er tre mulige årsager

Øresår er et almindeligt forekommende problem, men man kender ikke den præcise forklaring bag et opstået udbrud, fordi der ofte er mange faktorer i spil.

Forekomsten af øresår er relativ høj og ses hyppigst hos fravænningsgrise fra 6-8 ugers alderen - og problemet er stigende i intensive produktionssystemer.

Der er mange faktorer, der kan have indflydelse på forekomsten af øresår, men det er endnu ukendt præcist, hvordan øresår opstår og udvikler sig, fortæller netmediet Pig Progress.

PigProgress beskriver tre mulige forklaringer på øresår: 

1. Den første er, at stafylokok-bakterier ødelægger og dræber hudcellerne, altså forsager nekrose af hudcellerne, via toksiner. Det kan ske, hvis huden på ørerne er blevet beskadiget, eksempelvis i form af en rift. 

2. Den anden teori er, at immunforsvaret nedbryder de røde blodlegemer i ørenes små blodårer. Denne immunreaktion ses i forbindelse med infektion af bakterien Mycoplasma suis, som sætter sig fast på de røde blodlegmer. Det giver manglende blodforsyning til huden på ørene, hvilket nedbryder hudcellerne.

3. Den tredje teori er, at øresår opstår efter et traume på huden. Det kan være bid fra stifæller eller miljømæssige faktorer, som beskadiger huden. Ved mindre læsioner er der typisk ikke behov for behandling, men ved større sår behandler man med antibiotika. 

Infektion og fysiske forhold har indflydelse

Det er både infektiøse faktorer og ikke-infektiøse faktorer, som har indflydelse på forekomsten af øresår.

Infektiøse faktorer kan være presset fra vira og bakterier, både i miljøet og hos grisen, mens ikke infektiøse faktorer er de fysiske forhold, hvor både luftkvalitet, luftfugtighed, stiens udformning, belægning i stalden, adgang til drikkevand, foder og grisenes genetik og adfærd har indflydelse.

Vira som kan have indflydelse på forekomsten af øresår er porcin circovirus (PCV) type 2 og porcin reproduktions- og respirationssyndrom (PRRS). Den hyppigst forekommende bakterie i forbindelse med øresår er Staphyloccus hyicus.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle