130 svin hos svineproducent slået ned af myndighederne

Svinene led af navlebrok, oplyser slagtesvineproducent efter have været anmeldt til politiet.

Fødevareregionensdyrlæger har sammen med Syd-og Sønderjyllands Politi besøgt tre ejendomme hos Brødrene Riis I/S ved Dover nær Vejen, efter en person anonymt har meldt dem til politiet.

Resultatet blev, at foreløbigt 130 svin er blevet slået ned på grund af sygdom, skriver Jydske Vestkysten.

Grisene led af navlebrok, oplyser ejerne.

"For tre uger siden var her en dyrlæge, men de ser åbenbart med forskellige øjne," siger Elvin Riis, der ejer bedriften sammen med sin bror Martin Riis.

De to brødre har opfeder 6000 slagtesvin.

"Men det her får da en til at tænke, at man skal købe grise af en anden stand," siger Elvin Riis.

Politiet har ikke flere informationer om sagen på nuværende tidspunkt, skriver Jydske Vestkysten.

Faktaboks

Navlebrok

Navlebrok er en tilstand karakteriseret ved, at navleringen er for vid, hvilket tillader væske, tarme og krøs, at trænge frem fra bughulen og ligge under huden. Herved fremkommer der en broksæk (udposning) under bugen.

Antages at begynde i pattegrisenes første levedøgn før navlestrengen er helt indtørret.

Symptomer

Navlebrok kan observeres ved forekomst af en blød forskubbelig hævelse ud for navlestedet. Hævelsen er ikke øm eller varm. Brokket kan være af varierende størrelse fra knap erkendelig til meget stor. Hvorvidt brokket generer grisen afhænger dels af størrelsen, og dels af om der indtræder komplikationer. Et kompliceret navlebrok udvikles, hvis der opstår bughindebetændelse med efterfølgende sammenvoksninger af net og tarme. De alvorligste komplikationer er indeklemning af brokket pga. en snæver brokring eller, hvis der går hul på broksækken. Begge tilstande kan medføre, at grisen går i chok og dør.

Kompliceret navlebrok kan således medføre utrivelighed og akut dødsfald.

Forebyggelse

Blandt andet god hygiejne i farestierne, tilplastring af navlestedet og lignende.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle