16 kr. økotillæg/kg: DC advarer mod mangel på svinekød

Danish Crown-ejede Friland efterspørger flere økologiske svineproducenter.

I næste uge passerer tillægget til virksomhedens økologiske leverandører 16 kroner udover noteringen per kilo leveret kød.

Det er ny rekord, men også et signal om, at udbuddet nu er langt under efterspørgslen.

Sådan lyder det helt usædvanligt fra Henrik Biilmann, direktør i Danish Crown-ejede Friland.

"Frilands formål er at sikre vores leverandører i form af danske landmænd så høj en pris som muligt for deres produkt. På kort sigt er det derfor positivt, at prisen på økologisk svinekød er blevet så høj, men på lang sigt er det ikke en sund udvikling. Det vidner om, at udbuddet er kommet så langt under efterspørgslen, at vi hver uge må sige nej til kunder, der vil købe økologisk kød. Hvis ikke udbuddet stiger, kan det på sigt få kunder til at vælge økologien fra," siger direktør i Friland, Henrik Biilmann.

Efterspørgslen vil blive fordoblet

Han peger på en række nye analyser fra danske detailkæder, Landbrug & Fødevarer samt Danmarks Statistik, der samstemmende peger på, at efterspørgslen efter økologisk kød, bliver fordoblet i de kommende år. Derfor har Friland hårdt brug for nye leverandører af økologiske grise.

"Man kan godt kalde det et råb om hjælp. Både til landmænd, der har mod på at omlægge til økologisk produktion, men i høj grad også til bankerne, som ofte siger nej til at låne penge ud til omlægning til økologisk produktion. Der er nok fortsat en opfattelse af, at økologien er et lille og dermed risikofyldt segment. Men der er et stort vækstpotentiale i lige præcis dette segment og dermed også en sund økonomi fremover," siger Henrik Biilmann.

Hjælp til omlægning

Sammen med ledelsen og bestyrelsen i Friland har han nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan interesserede landmænd kan hjælpes til at omlægge til økologisk produktion.

"Tallene viser tydeligt, at det er en god forretning, når først produktionen er omlagt til økologi. Det har været en stabil forretning gennem en årrække, og med de prognoser, vi har for salget i de kommende år, er jeg ikke i tvivl om, at det også fremover vil være en rigtig god forretning at være økologisk svineproducent. Det vil vi gerne gøre mere for at formidle til bankerne," siger Henrik Biilmann.

Han forventer, at Friland skal bruge minimum 1.000 ekstra økologiske grise om ugen for at følge med efterspørgslen.

Emneord økologi

Relaterede artikler

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle