
På bare ti år er antallet af søer i EU27 mindsket fra 11,72 mio. styk i 2010 til 9,94 mio. styk i 2020. Det er et fald på 15,2 procent.
Tallene stammer fra Seges Svineproduktion-rapport ’Det europæiske smågrisemarked 2021’, hvor forfatterne Michael Groes Christiansen og Sisse Villumsen Schlægelberger gennemgår europæisk svineproduktion og kigger på udviklingen siden 2010.
Trods de færre søer i de europæiske stalde er der i perioden fra 2010 til 2020 sket en forøget fremstilling af svinekød på 5,2 procent som følge af højere slagtevægt og flere slagtninger pr. årso.
I 2010 var der 20,43 slagtninger pr. årsso, mens antallet var steget til 24,68 i 2020. Slagtevægten er i samme periode gået fra indeks 100 til indeks 104,4.
Kraftigt fald i svinekødsforbrug
Rapporten afdækker også, at forbruget af svinekød pr. indbygger er faldet med 6,4 procent, mens en øget befolkningstilvækst på 1,5 procent gør, at faldet i forbruget af svinekød kun opgøres til omkring fem procent.
Forbrugs- og produktionsmønsteret påvirker selvforsyningsgraden, der er vokset fra 114 procent i 2010 til rekordhøje 126 procent i 2020.
Kun i 2019 og 2020 har graden været over 118, så det er især i de seneste to år, der er sket en opbygning af produktionskapacitet i EU som følge af afsætningen til Kina.
Forbruget af svinekød målt som såkaldt forbrug pr. indbygger i kg detailhandels-ækvivalenter er gået fra 34,4 til 32,2.
Kommentarer