2018 var en katastrofe for sælgere af smågrise - bliver det bedre i år?

Ugen På Spidsen: 2018 går over i historien som et af de ringeste år for producenter af smågrise. 2019 skal blive bedre, men spørgsmålet er, om det også gør det, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Når kalenderens sidste side skiftes ud med en ny kalender, er det tid til at gøre status for året, der gik.

Det forgangne 2018 var en regulær uppercut til stort set alle svineproducenter - i denne klumme kigger jeg nærmere på smågriseproducenternes udfordringer.

Selv de dygtigste producenter af smågrise har gennemgået et rædselsår, som det har været meget vanskeligt at tjene penge i.

Noteringerne for smågrise har været historisk ringe og i mange uger af året var muligheden for at lave et overskud på at sælge smågrise umulig.

Ser vi på eksportnoteringerne, så bød 2018 på en uhyggelig bølgedal - ikke mindst set i forhold til jubelåret 2017, der gav grundlag for at skære noget af den dyreste gæld væk.

SPFs PRRS-negative puljenotering nåede i løbet af 2018 over 400 kr. i 13 uger. 400 kr. er et prisniveau, som langt de fleste producenter kan producere 30 kgs-smågrise til.

Til sammenligning var 2017 præget af meget høje priser og helt frem til udgangen af uge 43 var noteringen over 400 kr.

I efteråret 2018 faldt noteringen helt sammen, da den drattede helt ned på 235 kr. i tre uger. Konventionelle grise blev i samme periode handlet til 200 kr., og uofficielt var der priser på 180 kr. og derunder.

For den beregnede notering er det aktuelle niveau på 288 kr. en katastrofe, men 2018 var heller ikke noget at skrive hjem om.

Hvor noteringen i 2017 holdt sig over 400 kr. i 19 uger, så var noteringen sidste år ikke på noget tidspunkt i nærheden af 400 kr. og toppede på 365 kr.

Hvad så nu? Kommer der igen fremgang for noteringerne?

Ja er det korte svar.

Spørgsmålet er, hvor meget noteringerne bliver løftet, men med de aktuelle niveauer vil producenter i Danmark og resten af Europa falde fra, og så vil der opstå et underskud af grise. Men det tager tid før nødlidende bedrifter tages ud af statistikkerne. Jeg tror dog på, at smågriseproducenter får bedre priser i år end det elendige 2018.

Produktionen af slagtesvin er herhjemme gået en smule frem, og soholderne falder fra i Tyskland. Det gavner henholdsvis efterspørgslen og eksporten af smågrise.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle