3 vigtige ting i grisestalden du skal have styr på i efteråret

Nyt foder, dagslængde og unaturlig tid til løbning er tre ting, som du skal forholde dig og få styr på til i løbet af efteråret.

Af Olga Otenko, griserådgiver, VKST

Hvad skal vi huske på staldgangen i efteråret?

Nyt foder, dagslængde og unaturlig tid til løbning. Alle disse overordnede ting har kæmpestor betydning for produktionen, og det er vigtigt at have fokus og styr på dem, før noget går galt.

Ny høst, nye optimeringer og ny vægtfylde

I september får langt de fleste besætninger lavet nye foderoptimeringer.

Når I får nye mineraler hjem, og du er begyndt at bruge af dem, er det tid til at indstille hele staldanlægget på det nye korn:

  • Indtast de nye optimeringer i fodercomputer og vådfodercomputer. Vær omhyggelig med indtastningerne og få en til at kontrollere dine indtastninger. Kontroller også FE-indhold og tørstofindhold pr. råvare i vådfodercomputer, for det kan være væsentligt ændret i forhold til sidste år.
  • Vær ekstra opmærksom på formaling. Det har været en meget våd høst og derfor risikerer formaling ikke at være i orden. Så ud og lav rysteprøver og få indstillet mølle/sold, så rysteprøverne holder sig indenfor anbefalingerne.
  • Har du tørfoder, skal du måle vægtfylden på foderet i de forskellige afsnit. Husk, at der kan være afgørende forskel på kornindholdet og dermed vægtfylden på henholdsvis diegivnings- og drægtighedsblandingen. Vej de indstillinger du oftest har på foderkasserne, og kontroller om det er anderledes i forhold til de anbefalinger, der ligger. Juster dine foderskemaer efter dine resultater.
  • Afvejning af transpondere. Giver et pumpeslag stadig det samme? Kontroller og juster. Kontroller og juster også FE pr. kg foder, hvis det er ændret i forhold til sidste års optimering. Kontroller samtidig at dine foderkurver følger vores anbefalinger.

Lys i løbeafdelingen

Nu hvor efteråret nærmer sig, er det igen nødvendigt at få målt lysstyrken i løbeafdelingen.

Anbefalingerne ligger på 150 lux i soens øjenhøjde. Samtidig er det lige så vigtigt, at der er lys i farestald og drægtighedsstald.

Der skal som minimum være otte timers lys i stalden pr. døgn. Her i efterår- og vintermånederne skal der være så mange lyse timer som muligt, dog maksimalt 16 timer, da lovgivningen siger der skal være døgnrytme. Det vil sige minimum 8 timers lys og 8 timers mørke.

Lysstyrken kan øges ved:

  • at skifte lysstofrør
  • vaske armatur
  • rengøre løbeafdelingen og eventuelt kalke
  • vaske vinduer

De lysstofrør, der ikke er stærke nok til løbeafdelingen, kan bruges andre steder på bedriften, hvor lysintensiteten ikke er helt så betydningsfuld.

Effekten af rengøring ses tydeligt af ovenstående billeder.

Efterårsbrunst

Det er efterår, og det er nu du skal være ekstra påpasselig med at løbe søer og polte nok.

Der er flere og flere besætninger der løber 3-5 procent ekstra søer, når efteråret starter. Metoden er simpel ved at beholde de bedste af de slagtesøer, du ville have slagtet, fordi de når 6.-7. læg. Dem kan du beholde, inseminere dem og rette holdet til korrekt antal ved første scanning efter 25 dages drægtighed.

Nogle oplever også brunstproblemer ved poltene i denne tid. Her kan du bruge samme metode som med slagtesøerne, og overveje at rette holdet til allerede ugen efter, så du altid har det antal løbninger pr. uge du skal have.

Præcist antal faringer sikrer dig det bedste flow i farestald og klimastald.

Figur 1. Eksempel på flow

 

Olga Otenko griserådgiver, VKST.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle