4 gode råd til at undgå klovbylder hos søer

Sæt fokus på, hvor i systemet søerne kan få revner og sprækker i kloven, som er potentielle indgangsveje for infektioner.

Klovbylder er noget, der ses i alle sobesætninger, men med en stor variation, både imellem besætningerne men også hen over året.

Det konstaterer griserådgiver Nikolaj Stidsen i den seneste udgave af nyhedsbrevet Trynekontakt fra Velas.  

Behandling er ofte uden den store effekt, så man alligevel ender med at aflive soen, hvilket gør det yderst frustrerende at arbejde med klovbylder.

Udfordringen ved klovbylder er, at når det opdages, er man ofte langt henne i processen og infektionen er blevet kronisk, hvorved medicinsk behandling er uden effekt.

Og hvad gør vi så, spørger griserådgiveren, som også selv giver et svar.

Forebyggelse: 4 gode råd

Nogle af de fokuspunkter, man bør have for at forebygge klovbylder er følgende:

  • Sæt fokus på, hvor i systemet søerne kan få revner og sprækker i kloven, som er potentielle indgangsveje for infektioner. Det kan være skader på inventar eller gulv, som giver skader på klovene.
  • Det kan også være i forbindelse med gruppering af søerne, at der kommer revner i kloven under deres rangkampe.
  • Poltene skal være i orden på ben og klove ved indsættelse. Dårlig benstilling eller uens klove øger risikoen for skader på klovene, og dermed følgeinfektionerne.
  • Biklove er nemt at klippe, og kan med stor fordel sættes i system, så det udføres ved søerne i den første uge efter faring.

Behandling: Tidlig indsats

Klovbylder kræver en tidlig indsats, og derfor er det yderst vigtigt, at der foretages grundige tilsyn med de drægtige søer for at finde dårlige søer tidligt nok. Og det er umuligt at gøre grundigt nok i forbindelse med fodring.

Når der tildeles halm til søerne, kan man med stor fordel lave et ekstra tilsyn. De fleste søer rejser sig op, og de resterende kan man selv hjælpe op, så de kan tilses, mens de går langsomt rundt i stien.

Herved er det væsentligt nemmere at finde søer med dårlige ben/klove på et tidligt stadie i forløbet, og effekten af en behandling har meget større mulighed for succes.

Enkelte besætninger har haft god effekt af at sætte søer med klovbylder i sæbevand, ligesom hvis vi som mennesker har fået en mindre infektion i foden eller fingeren.

Griserådgiveren påpeger, at behandling, håndtering og forebyggelse af klovbylder er svært, og opfordrer til at inddrage konsulentne, hvis man mangler inspiration til at sætte fokus på problemet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle