4 trin til at få styr på grisestalden i ferieperioden

Det kræver god planlægning, hvis ferieperioden skal forløbe med et minimum af fejl, misforståelser og forglemmelser.

Af Inga Riber, svinerådgiver, LandboNord SvineRådgivning

Hos mange griseproducenter strækker ferieperioden sig over mange uger. Dertil kommer, at der sjældent er overbemandet på de enkelte bedrifter.

Det kræver derfor god planlægning, hvis ferieperioden skal forløbe med et minimum af fejl, misforståelser og forglemmelser.

1. Planlæg i god tid

Første trin er at få ferien planlagt i god tid.

Alle kan naturligvis ikke holde ferie på samme tidspunkt, derfor er det en god idé at få lagt ferien fast allerede i det tidligere forår.

Mange vil selvfølgelig gerne koordinere ferien med egne familier. Lav derfor en fast plan for, hvornår der skal være indgivet ferieønsker, hvor mange uger der må afholdes i træk og indenfor hvilken periode. Hos nogle er der f.eks. en regel om, at der ikke må afvikles ferie i august pga. travlhed i høsten.

Når ferieønskerne er samlet, skal der tages en beslutning om, hvornår hvem kan holde ferie. Alle må være fleksible og alle kan ikke hver gang få sine ønsker opfyldt.

2. lav aftaler om ansvaret for opgaver

Når så ferieperioden nærmer sig, skal der laves konkrete aftaler om hvem, der overtager ansvaret for hvilke opgaver.

Her er det en stor hjælp med en arbejdsplan, så alle opgaver fordeles. Er der ikke allerede udarbejdet en arbejdsplan, kan hver medarbejder skrive en liste over egne opgaver. Denne liste gennemgås så med den medarbejder, der skal afløse vedkommende.

Afhængig af afløserens erfaring og normale arbejdsopgaver, kan det være relevant at inddrage afløseren i de praktiske opgaver de sidste par uger op til ferien. De fleste kender nok situationen, at man synes, man har forstået, hvad man skal. Men når man så står – alene – med opgaven, så kommer man alligevel i tvivl om noget.

Et eksempel kunne være ammesøer. Hvordan skal de egentlig registreres på hhv. sotavlen og elektronisk? Hvis de skal justeres ned i foder, hvor meget er det så og hvordan kommer de tilbage på normal foderkurve?

3. Hold tavlemøder i ferieperioden

Tavlemøder med ugeplanlægning er ekstra vigtige i ferieperioden på trods af, at alle synes, de har mere travlt.

Det er jo netop ved underbemanding, at det er ekstra relevant at snakke om, hvem der tager hvilke opgaver.

Tavlemødet behøver ikke tage mere end 10 min, men det giver alle et godt overblik samt sikrer, at opgaverne bliver udført. Alternativet kan være ineffektive og frustrerede medarbejdere, som frygter ferieperioden.

4. Planlæg resten af ferieåret

Husk også at planlægge resten af årets ferieafvikling i god tid, og synliggør for alle hvornår hvem holder ferie.

Det sikrer også i højere grad, at alle får afviklet sin ferie, hvilket er i alles interesse. Også griseproducentens.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle