Betalt indhold af DanBred

45 fravænnede grise pr. årsso: Det handler om de rette rutiner

Martin Thorgaard, driftsleder for bedriften Spøttrup med to sohold, prioriterer overlevelse højest, og det kan ses igennem hele produktionen.

Spøttrup er en jysk smågriseproduktion, med grise op til 30 kg, bestående af to sohold: et med 1.150 søer og et med 970 søer, og blot fem medarbejdere på hvert sohold. De får DanBred Hybrid YL-polte leveret, når de er omkring 16-24 uger, og DanBred Duroc-orner, som de selv tapper sæd fra. 

Martin Thorgaard, driftsleder på Spøttrup, fortæller, at især tre ting bidrager til det lille teams åbenlyse succes med at fravænne mange smågrise: godt teamwork, strukturerede arbejdsgange i farestalden og DanBreds avlsfremgang. 

Hvad er nøglen til mange fravænnede grise? 

På Spøttrup fravænnes knap 45 grise pr. årsso, og i følge Martin spiller bl.a. simple rutiner og arbejdsgange en helt særlig rolle i, at dét kan lade sig gøre. Det er ikke svært at håndtere grisene, det handler simpelthen om de rette rutiner – og resultaterne taler for sig selv.

- Vi har tydeligt set DanBreds avlsfremgang for store kuld med vitale smågrise. I år 2000 fravænnede vi 30 grise pr. årsso, nu fravænner vi næsten 45!, fortæller Martin.


På Spøttrup er de stolte af at være gået fra 30 til 45 grise pr. årsso.

Overlevelse er deres vigtigste mål. Martin understreger, at de hele tiden gerne vil højne pattegriseoverlevelsen samt sikre sig, at indsatsen også slår igennem på antallet af fravænnede smågrise: - Jo flere liv vi kan få ud, jo bedre – for dyrevelfærden og for vores fortjeneste, siger Martin.

Martins erfaring er, at ekstra opmærksomhed i farestalden betaler sig senere i grisens liv, hvor de kan bruge langt mindre tid, fordi de fordeler kræfterne optimalt. Derfor kan de også klare sig med rimeligt få medarbejdere. Faktisk opnår de resultaterne med ganske simple rutiner.

Gode medarbejdere er alfa og omega

For holdet på Spøttrup er der ingen tvivl om, at det gode teamwork er essentielt for de gode resultater: ”Vi har nogle rigtig gode folk, og de har arbejdet her i lang tid,” siger Martin. 

Ikke alle havde erfaring med griseproduktion, før de kom til Spøttrup, men de lærer det. Og selvom alle har forskellige fokusområder og opgaver, så arbejder de sammen som et team. 

Dét er helt sikkert vigtigt for de rigtig gode resultater. 


Især tre ting bidrager til det lille teams åbenlyse succes med at fravænne mange smågrise: godt teamwork, strukturerede arbejdsgange i farestalden og DanBreds avlsfremgang.

Faktaboks

Endnu højere pattegriseoverlevelse fremadrettet

DanBred valgte sidste år at ændre avlsmålet med tre nye egenskaber, som giver endnu mere tryk på pattegriseoverlevelse. Læs her hvordan de danske griseproduktioner allerede begynder at mærke effekten af det

Læs også mere om DanBred Hybrid YL-polte og DanBred Duroc-orner.

Emneord sponsoreret, DanBred, fravænning, avl, avlsarbejde, overlevelse

Betalt indhold af DanBred

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.