Betalt indhold af AB Neo

AB Neo: Lovende resultater uden zink

Der er kun få dage til, at brugen af medicinsk zink senest skal være udfaset i den europæiske svineproduktion. Der findes ikke en 1:1 erstatning, men ved hjælp af flere faktorer er det muligt at holde effektiviteten og pattegriseoverlevelsen høj i besætningen.

Mere end 250.000 smågrise har AB Neo testet i forbindelse med udvikling af alternativer til medicinsk zink, som skal være udfaset fra juni 2022 og frem. Det fortæller Simon Tibble, Technical Director hos AB Neo (en afdeling af AB Agri). Han forklarer, at fjernelse af zink ikke er en let opgave. ”Det er en kompleks proces at fjerne zink, så vi har været nødt til at eksperimentere og undersøge en lang række faktorer for at kunne hjælpe vores kunder.”

”I samarbejde med kunder og deres dyrlæger har vi testet over 250.000 smågrise i en række forskellige produktionssystemer, der dækker indendørs, udendørs og halmbaserede systemer. Der er også set på en række genetikker, fravænningsvægte, fodringsstrategier og stistørrelser i undersøgelser og test”, fortæller han.

GODE RESULTATER I TEST

Resultaterne af de mange tests har været gode, så AB Neo ser positivt på en fremtid uden zink. ”Vores forskning har konsekvent givet os samme tilvækst, foderoptagelse, foderudnyttelse og slutvægte som de zinkbaserede foderblandinger. Men det kræver fokus og arbejde at sikre de samme resultater i et kommercielt miljø.”

Hvad angår den største bekymring – diarré – er resultaterne også opmuntrende. De fleste bedrifter (88 procent) rapporterer ingen eller kun mild diarré uden zink. ”Det giver os en forsigtig optimisme, men sundhedstilstanden varierer, og der kan pludselig opstå problemer. Derfor skal alle medarbejdere fortsat have fuld fokus på håndteringen af zinkfri fodring,” siger Simon Tibble.

HOLISTISK LØSNING

For de 12 procent af bedrifterne, som oplevede problemer med diarre, vurderer Simon Tibble, at det vil det være nødvendigt med mere omfattende ændringer i ernæring, management og dyrlægeindsats. Altså en mere holistisk og helhedsorienteret indsats.

For at lykkes skal man se på den enkelte bedrift samt en blanding af, den overordnede sundhedsstatus i besætningen, pattegrisehåndtering, rengørings- og desinfektionsprogrammer, vaccinationsprogrammer, fravænningsalder, fodring, antibiotikaforbrug og besætningens genetiske profil. De mange faktorer er det, der gør arbejdet med zinkfri fodring svært.

”Hver bedrift er forskellig, og derfor har hver enhed brug for individuelle anbefalinger. Medicinsk zink har været den 'tryllestav', som alle tyede til for at kontrollere diarré efter fravænning. Og når der ikke findes en direkte erstatning, er en holistisk tilgang essentiel. Ernæring skal kombineres med behandlings- og vaccinationsprogrammer for at sikre en vellykket løsning.”

FORSKER I TILSKUD

I de seneste fem år har AB Neos forskning været fokuseret på at forstå samspillet mellem funktionelle næringsstoffer og tilsætningsstoffer for at understøtte pattegrisens fordøjelsessystem og udvikling.

”Vores forskning har omfattet udvikling af vores egne tilsætningsstoffer til de tilfælde, hvor foder alene ikke er nok. Fodertilsætningsstoffer kan bruges til at understøtte tarmsundhed og mikroflora-balance (fx organiske syrer, præbiotika, probiotika og postbiotika), og selvom de ikke er en direkte erstatning for zink, kan de indgå i en holistisk ernæringsstyringsstrategi, og det er her, vi udvikler yderligere løsninger,” forklarer Simon Tibble.

KOM I GANG … NU

Har du som svineproducent ikke helt styr på, hvordan du griber fremtiden uden zink an, så er det ved at være sidste chance.

”Tiden er ved at løbe ud. Uden en 'one-size-fits-all'-løsning og så mange variable faktorer skal der være en omhyggelig vurdering og et godt samarbejde mellem griseproducenter, dyrlæger og foderleverandører for at lykkes. Samtidig skal medarbejderne forstå den helt afgørende rolle, de kommer til at spille, så de er med til at sikre, at de korrekte procedurer er på plads og overholdes.”

”Det kræver tid og forberedelse at omstille sig, så vi opfordrer kraftigt producenterne til at påbegynde denne forberedelse så hurtigt som muligt.”

Emneord sponsoreret, AB Neo, Zinkfri, medicinsk zink, udfasning, forskning

Betalt indhold af AB Neo

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.